Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Co je výběr z bobulí

Výběr z bobulí je jakostní víno s přívlastkem a toto označení vychází z jakostních tříd uváděných ve vinařském zákoně.

Výběr z bobulí jsou vína, která se vyrábí z přirozeně vyzrálých až přezrálých hroznů té nejvyšší kvality. Výběry z bobulí musí dosáhnout cukernatosti alespoň 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Mošt určený pro výrobu kabinetního vína není možné přislazovat náhradním sladidlem. Víno nelze chemicky stabilizovat.

Sklizeň musí proběhnout ručně.

Výběry z bobulí jsou výjimečná, plná vína, která se díky své kvalitě skvěle hodí k několikaletému uložení do archivu. Nejčastěji jsou to vína sladká nebo i polosladká

Výběr z bobulí se vyznačuje podílem alkoholu kolem 12 %, polosladké produkty mohou výrazně přesahovat i 13 %.

Vína této kategorie reprezentují nejvyšší přirozenou zralost, jaké lze dosáhnout. Vzhledem k vysoké kvalitě tato kategorie netvoří součást běžného stolování, ale otevírá se spíše při zvláštních příležitostech.

 

Další jakostní vína s přívlastkem jsou: kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno a slámové víno.

Přívlastková vína tvoří pouze 10 % z celkového objemu vín vyprodukovaných u nás. Na kvalitu této kategorie se vztahují přísné nároky, které se kladou na pěstování, sklizeň, výrobu, skladování a etiketu. U přívlastkových vín se znatelně snižuje šance na nekvalitní produkt. Lze předpokládat, že i laik, který se ve vínech příliš neorientuje, se nesplete, a tak si nekoupí víno, které nebude dobré.

Související produkty

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.