Recept na lahodné jahodové tiramisu s italskou Marsalou

By : Lenka Kategorie : Snoubení vína s pokrmy

Kdo by neměl rád jahody a tiramisu. Když je dáte dohromady, tak máte jahodové tiramisu a aby těch inovací nebylo málo, tak místo kávy a Amaretta použijte Marsalu. Ano, to je ta správná příležitost ochutnat Marsalu! Veronika jahodové tiramisu s mascarpone připravila navíc bez vajec a říká, že pokud zvolíte čerstvé voňavé jahody, úspěch máte zaručen. Díky jahodám bude – tento jindy poněkud tučnější – dezert svěží a voňavý.

Recept je velmi jednoduchý a vy si jenom rozmyslete, jestli ho uděláte do skleniček jako Veronika, nebo klasicky do mísy či do dortové formy.

jahodove tiramisu ve vyrobeVeronika připravila jahodové tiramisu do skleniček. Následně ještě uhladila krém z mascarpone a šlehačky a ozdobila čerstvými jahodami.

Jahodové tiramisu

Co budete potřebovat pro čtyři dospělé osoby?

400 g jahod, 250 g mascarpone, 290 ml 33-40% šlehačky, 250 g cukrářských piškotů Savoiardi, 100 ml sladké Marsaly, 50 g cukru, na ozdobu čerstvé jahody nebo prach z mrazem sušených jahod, sladkou Marsalu k podávání

Piškoty pokapejte Marsalou. Uvedené množství je orientační. Záleží na vás, jak máte rádi (hodně/málo) nasáklé piškoty. Mascarpone opatrně promíchejte s cukrem a s ušlehanou smetanou. Pokud se vám bude zdát směs příliš tuhá, přidejte pár kapek Marsaly nebo javorového sirupu.

Připravte si mísu o objemu zhruba jeden litr (nebo vybranou formu či skleničky). Dvě třetiny jahod rozmačkejte a zbytek nakrájejte na plátky.

Na dno mísy dejte piškoty, na ně rozmačkané jahody a směs mascarpone se šlehačkou. Tento postup zopakujte ještě jednou. Vychlaďte, nejlépe přes noc. Před podáváním navrch položte plátky jahod, nebo posypte prachem ze sušených jahod.

Veronika ještě doporučuje k jahodovému tiramisu podávat panáčka vychlazené Marsaly, kterou jste použili v receptu. Salute!

Sleva 25% na vybrané lahve Marsaly

Další recept s Marsalou, který pro vás máme, je náš oblíbený recept na krém Zabaione. Tento recept je opravdu jednoduchý a rozhodně s ním rodinu (kamarády, sousedy…) překvapíte.

Krém Zabaione

Připravte si: 500 ml smetany ke šlehání, 8 žloutků, 8 lžic cukru a 6 lžic Marsaly.

Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte do krému. Tím polijte jahody a zapíjejte Marsalou vychlazenou zhruba na 12 °C.

krem zabaione

Tip na slaný dezert

Marsala se také hodí ke zralejším a pikantnějším sýrům. To je skvělý tip pro ty, kteří nemají rádi sladké dezerty. 

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát. Baví mne se s Vámi potkávat a povídat si o vínech na našich degustacích."

Přehled článků autorky

 

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.