Kdo by neměl rád jahody a tiramisu. Když je dáte dohromady, tak máte jahodové tiramisu a aby těch inovací nebylo málo, tak místo kávy a Amaretta použijte Marsalu. Ano, to je ta správná příležitost ochutnat Marsalu! Veronika jahodové tiramisu s mascarpone připravila navíc bez vajec a říká, že pokud zvolíte čerstvé voňavé jahody, úspěch máte zaručen. Díky jahodám bude – tento jindy poněkud tučnější – dezert svěží a voňavý.
Recept je velmi jednoduchý a vy si jenom rozmyslete, jestli ho uděláte do skleniček jako Veronika, nebo klasicky do mísy či do dortové formy.
Veronika připravila jahodové tiramisu do skleniček. Následně ještě uhladila krém z mascarpone a šlehačky a ozdobila čerstvými jahodami.
Jahodové tiramisu
Co budete potřebovat pro čtyři dospělé osoby?
400 g jahod, 250 g mascarpone, 290 ml 33-40% šlehačky, 250 g cukrářských piškotů Savoiardi, 100 ml sladké Marsaly, 50 g cukru, na ozdobu čerstvé jahody nebo prach z mrazem sušených jahod, sladkou Marsalu k podávání
Piškoty pokapejte Marsalou. Uvedené množství je orientační. Záleží na vás, jak máte rádi (hodně/málo) nasáklé piškoty. Mascarpone opatrně promíchejte s cukrem a s ušlehanou smetanou. Pokud se vám bude zdát směs příliš tuhá, přidejte pár kapek Marsaly nebo javorového sirupu.
Připravte si mísu o objemu zhruba jeden litr (nebo vybranou formu či skleničky). Dvě třetiny jahod rozmačkejte a zbytek nakrájejte na plátky.
Na dno mísy dejte piškoty, na ně rozmačkané jahody a směs mascarpone se šlehačkou. Tento postup zopakujte ještě jednou. Vychlaďte, nejlépe přes noc. Před podáváním navrch položte plátky jahod, nebo posypte prachem ze sušených jahod.
Veronika ještě doporučuje k jahodovému tiramisu podávat panáčka vychlazené Marsaly, kterou jste použili v receptu. Salute!
Další recept s Marsalou, který pro vás máme, je náš oblíbený recept na krém Zabaione. Tento recept je opravdu jednoduchý a rozhodně s ním rodinu (kamarády, sousedy…) překvapíte.
Krém Zabaione
Připravte si: 500 ml smetany ke šlehání, 8 žloutků, 8 lžic cukru a 6 lžic Marsaly.
Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte do krému. Tím polijte jahody a zapíjejte Marsalou vychlazenou zhruba na 12 °C.
Tip na slaný dezert
Marsala se také hodí ke zralejším a pikantnějším sýrům. To je skvělý tip pro ty, kteří nemají rádi sladké dezerty.
O autorce
Lenka z Víno-klubu
"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát. Baví mne se s Vámi potkávat a povídat si o vínech na našich degustacích."
Líbil se Vám tento článek?
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(Získáte za to 10% slevu;-))