Co je MOPR?
MOPR je bílá odrůda, která vnizkla křížením odrůd Můškát Ottonel a Prachtraube ve šlechtitelské stanici v Polešovicích a do listiny odrůd byla zapsána až poměrně nedávno - v roce 1987. Obecně se tvrdí, že je to odrůda docela obtížná na zpracování, ale jak se zdá, ve Velkých Žernosekách si s ní moc dobře vědí rady.
Nejslavnější a zároveň nejsevernější českou vinařskou obcí jsou bezesporu Velké Žernoseky. Díky unikátním podmínkám se na zdejších svažitých vinicích nad klikatící se řekou pěstuje réva vinná již od 12. století. Vína z této oblasti vynikají zejména obsahem svých aromatických látek.
Malé a Velké Žernoseky
Nejpopulárnějším žernoseckým vínem je aktuálně Muškát moravský, známý podle názvu zkratky svého křížení Muškát Ottonel a Prachtraube - tedy jako MO-PR.
Čechy jako takové leží na severní hranici, kde se ještě dá réva v Evropě vůbec pěstovat. Žernoseky leží na jejím severu a pouhým pohledem na mapu je zde pěstování vinné révy malým zázrakem. Přesto zde vznikají velmi kvalitní a odrůdově typická vína.
Oblast v okolí Žernosek je teplá a suchá, protože ji před studenými severními větry chrání vyvýšená pahorkatina. Vinice jsou zde vysázeny v nízké nadmořské výšce (150 - 280 m.n.m.), na jižních svazích nad řekou, která zde vytváří specifické mikroklima (oteplující vliv vodní plochy v chladnějších měsících a odraz slunečního záření od vodní hladiny).
Z 80 % se zde pěstují bílé odrůdy a z 20 % červené. Jen 0,1 % z vinic tvoří aromatické odrůdy jako jsou Chrupky a Muškáty. 1 % vinic je osázeno odrůdou Rulandské bílé.