Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Jiří Uherek - seznamte se s mladým, talentovaným vinařem z Dolních Bojanovic

By : Tereza Kategorie : AKTUALITY , Vinařské regiony

Za vinařem Jiřím Uherkem jsme se vydali do Dolních Bojanovic v srdci slováckého Podluží, v létě 2021. Nechali jsme si ho až na konec naší pracovní cesty na Moravu. Jak to tak po 3 dnech intenzivní práce ve sklípcích bývá, byli jsme unavení, byli jsme sešlí, ale pak přišel Jiří a otevřel nám dveře do svého sklepa, práce a vinařského umění, a všechno se rozsvítilo. Poslouchali (a vychutnávali) jsme, jak s pokorou a láskou vypráví o svých vínech, a pochopili jsme, že o každém z nich dlouho uvažuje a k jejich výrobě přistupuje s velkou trpělivostí a rozvahou. Pečlivě, s ohledem na charakter vinice, ročníku a odrůdy, kombinuje tradiční postupy s moderními technologiemi. 

 

Vinař Jiří Uherek představuje svá vína

 

VINAŘ, KTERÝ VÁS CHYTÍ ZA SRDCE

Setkání s Jiřím zanechalo prostě příjemnou vzpomínku v našich vínomilských srdcích. Ne náhodou si jako podtitul pro své vinařství zvolil heslo "vína srdcem". Svůj vztah k vínu, napojení a úctu k tradicím místa, odkud víno pochází, vtělil Jiří i do grafiky na svých etiketách. Zjednodušený folklórní motiv srdce, jimž jsou označena jeho odrůdová vína, malovala bojanovská malérečka.

Malované žudro u vstupu do vinařství Uherek

CO JE TO ŽUDRO

Najdete ho také na tradičním slováckém, malovaném "žudru" u Jirkova sklepa, tedy na klenutém oblouku nad vstupními dveřmi do domu. Tento krásný detail jen dosvědčuje, jak se Jiří se svými víny a celkovým dojmem z vinařství "mazlí". 

 

Nabídka vín z vinařství Jiří Uherek

TERRA, AQUA, IGNIS, VENTUS

Svá cuvée staví Jiří Uherek do řady Element a jsou čtyři - podle přírodních živlů, které ovládají naše životy: země, voda, oheň, vzduch. Vtipně k nim přidává ještě živel pátý - svěží, sekt 5. Element vyrobený metodou charmat. U Jirky si ho vybral také someliér z restaurace Alcron a prodává se u nich na skleničku!

 

Vinař Jiří Uherek ve vinohradu

JAK SI ZAJISTIT STÁŘÍ NA VINICI

Jiří Uherek vyrobil své první víno jako šestnáctiletý v roce 2002 (byl to Müller Thurgau a Jirka ho s úsměvem nazývá "odstrašujícím případem", my mu ale nevěříme)  a vinařství založil v roce 2007, tedy ve stejném roce jako vznikl Víno-klub! Nepochází z vinařské rodiny, ale rodiče ho už od 90. let brali s sebou na výlety na jižní Moravu - po vinicích a vinařstvích. To na malého Jirku tak zapůsobilo, že nakonec vystudoval obor Vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě. Z toho vyplývá, naši milí přátelé ve víně, berte své děti s sebou na cesty za vínem, penzi strávíte na vinici! (Aspoň my to tak děláme:-)

Vinař Jiří Uherek prezentuje svá vína pro Víno-klub


Do seznamovací kolekce Best of... UHEREK jsme Vám vybrali:

Frizzante SECCO z Mulleru Thurgau, Pálavy a Muškátu "proseccovitého" typu jako úžasně osvěžující vína na přivítanou. Tímto vínem jsme totiž začali přechutnávání Jirkova sklepa a dost na nás zapůsobilo. Stejný zážitek chceme teď dopřát i Vám;-) I na začátku babího léta je totiž možné zaperlit!

Po úvodním osvěžení už budete připraveni na lehounké, na kyselince postavené Sylvánské zelené, 2020 které leželo měsíc v akátovém sudu. Má jen 2,7 g zbytkového cukru a 11,5 % obj. alkoholu. Jirka Uherek pro něj zvolil přívlastek donekonečna, protože ho můžete pít pořád;-) Skvělý bude k bílé rybě - třeba s grilovanou pozdně letní zeleninkou.

Rybu si dejte ale jen jako předkrm, protože Ryzlink vlašský, 2019, který na Vás v kolekci čeká (s podtitulem snoubení), Vám krásně doprovodí hlavní chod - třeba kachnu pečenou pečenou na medu se švestkami a vlašskými ořechy. Víno leželo 14 měsíců na kvasnicích ve velkém akátovém sudu, díky tomu má pěkné tělo a v dochuti je hebké. Víno na hody nebo dožínky jak vyšité!

Ryzlink rýnský, 2019 jsme Vám nově zařadili do výběru nejlepších moravských Ryzlinků. Přívlastek krášlený odkazuje na výrobu vína metodou sur lie, tedy zráním na jemných kalech, v akátovém sudu, proto je tělnatější s dobře zapracovanou kyselinkou. Když ho nevypijete hned (i když to bude stát hodně přemáhání), bude Vám v lahvi ještě krásně zrát.

Víno pochází z vyhlášených tratí Na Stráni (v Lužicích - tornádo tam letos naštěstí jen "lízlo" dva řádky) a Staré hory (v Dolních Bojanovicích). Toto odrůdové cuvée je o to zajímavější, že hrozny z tratě Na Stráni byly zasaženy botrytidou (v roce 2019 bylo krásné babí léto) a druhý díl kupáže pochází ze starého klonu rostoucího v nejlepších bojanovských lokalitách. 

Mimochodem, vinaři v Bojanovicích plánují vznik nové moravské apelace VOC Bojanovský Ryzlink, (ale bude to naše tajemství!) DNA analýza ukázala, že tamní Rýňák má vlastní starý, v rámci Evropy zajímavý klon. Ten nikdy nepřeplozuje, hrozny jsou malinké, s cukernatostí kolem 23 °NM a kyselinkou kolem 10 g. Díky tomu se v Bojanovicích vyrábějí skvělé Ryzlinky, které se již na začátku 20. století vozily na císařský dvůr do Vídně!

Jiří se u svých vín snaží, aby nebyla prvoplánová, a proto nevolí v jejich výrobě vždy tu nejsnazší cestu. Pro své Rulandské šedé, 2020 si dal za úkol středovou plnost a vyvažený poměr cukru a kyselinky. To se mu velmi dobře podařilo do každého detailu. Pro minimalistické rozšíření zadní dochuti nechal Jirka tuto Rulandu měsíc ležet v barikovém sudu. Poměr cukru a kyselin je zde dokonalý 7:7, takže podle vinařského zákona by toto víno mohlo být zatříděno jako suché. Jiří mu ale dal přívlastek mazlivé a k tomu se polosuché hodí;-)

Všechna vína od vinaře JIŘÍHO UHERKA najdete zde >> 

Vína z vinařství Jiří Uherek ve Víno-klubu

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(A na první objednávku získáte 10% slevu;-))

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.