Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Jak otevřít víno?

By : Lenka Kategorie : AKTUALITY

Sommeliérská vývrtka

Jste na večírku a potřebujete otevřít láhev vína? Zdá se vám, že na vás zírá celá místnost, všichni dychtivě čekají na sklenku dobrého vína, třeba nového ročníku Beaujolais Nouveau, a vy nevíte, co dělat? To není žádná ostuda – všichni jsme tak začínali. Dnes se dozvíte, jak víno otevřít, aby celý proces proběhl hladce, efektivně a elegantně.

Může se vám zdát, že používat vývrtku na víno je velmi obtížné. Nebojte, není, stačí si jen najít ten správný, který bude vyhovovat vám. Poradíme, jaké druhy otvíráků jsou na trhu dostupné a jak s nimi víno otevřít. Vy se rozhodnete, který z nich je pro vás nejlepší.

Jak otevřít víno jednoduchou ruční vývrtkou?

Ruční vývrtka připomíná písmeno T. Má rukojeť (často dřevěnou) a spirálovou vývrtku, která se zašroubovává do korku. Zatímco zašroubování vývrtky je celkem snadné, vytažení korku z láhve vyžaduje hodně síly. V každém případě vám věříme :-) Tuto vývrtku často objevíte v šuplíku chaty kamaráda, kam jste přijeli na víkend. Takže pokud víte, že tato vývrtka nebude vaše kamarádka (zejména ženy s ní nekamarádí), vemte si na víkend tu svoji oblíbenou.

Jak otevřít víno sommelierskou vývrtkou?

Sommeliérská vývrtka se skládá ze tří prvků: řezačky fólie, spirálové vývrtky a kovové páky, a tak na některé lidi působí jako příliš složitá záležitost. Řezačka vypadá jako malý nůž a slouží k odstranění fólie z hrdla láhve. Nůž opřete o fólii a lehce zatlačte, abyste ji propíchli. Pokračujte v otáčení láhve kruhovým pohybem, aby řezačka prořízla fólii kolem hrdla láhve. Odstraňte horní část fólie. Zašroubujte vývrtku do středu korku - otáčejte po směru hodinových ručiček, dokud se spirála zcela nezasune do korku. Opřete kratší zářez páčky o okraj láhve vína a poté zatáhněte za rukojeť. V případě potřeby přepněte na delší výřez a pokračujte až do úplného odstranění korku. Hodně štěstí!

Jak otevřít víno pákovou vývrtkou?

Páková vývrtka má dvě páčky, které se při zasouvání vývrtky zvednou. Nejprve zašroubujte vývrtku do korku otáčením horní rukojeti. Jakmile je vývrtka zajištěna uvnitř korku, oběma rukama zatlačte otvírák (křídla) dolů. Když páčky klesnou, korek se začne zvedat. Pokud se nevysune úplně, zasuňte vývrtku hlouběji a zatlačte páčky zpět. Uchopte otvírák jednou rukou a láhev druhou a opatrně odstraňte zbytek zátky. Tato vývrtka má většinou i otvírák na zátky, takže potěší i pivaře :-)

Jak otevřít víno automatickou nebo elektrickou vývrtkou?

Automatická vývrtka nebo elektrická vývrtka je ta nejdražší varianta, ale otevření vína s ní je nejjednodušší a nevyžaduje prakticky žádné úsilí. Začněte samozřejmě odstraněním fólie. Dále umístěte vývrtku svisle na hrdlo láhve a zatáhněte za páku, nebo zapněte tlačítko. Vývrtka automaticky zasune spirálku a vyjme korek.

Vývrtky staré i nové

Jak otevřít víno bez vývrtky?

Stává se také, že láhev dobrého vína je na dosah ruky, ale nemáme čím láhev otevřít. To je strašná situace a je třeba se do lahve nějak dostat. Jak v tomto případě otevřít víno? Zde jsou tři rychlé tipy.

  1. Zatlačení korku dovnitř láhve je nejjednodušší a nejbezpečnější metoda, když nemáte vývrtku. Pomocí prstu nebo pevného předmětu (vařečka, řasenka) zkuste zatlačit korek dovnitř láhve.
  2. Nůžky nebo nůž – zapíchněte ostrý hrot do korku co nejhlouběji a poté jej zatáhněte směrem k sobě a snažte se vytáhnout korek z láhve. Není to úplně jednoduché a tyto pokusy často končí fanatickým rozbodáním korku. Pak si připravte jemné sítko, protože kousky korku skončí ve víně.
  3. Hřebík - zašroubujte do středu korku a poté jej pomocí kleští vytáhněte směrem nahoru.

Vyzkoušejte své nově nabyté znalosti v praxi. Doporučit můžeme praktické procvičení třeba s výběrovými Rýňáky z Mosely anebo s kolekcí Primitiv.

Beaujolais Nouveau 2023 - degustační sada červených vín Beaujolais Nouveau - degustační sada mladých vín z Beaujolais a Maconu

 

Jak otevřít šampaňské nebo sekt?

Víte, jak správě otevřít láhev šampaňského nebo sektu, abyste nepřišli o drahocenný obsah? Hlavně lahví netřeste jako vítěz Formule 1. Správně otevřené šampaňské zůstane v lahvi a špunt vám neudělá díru do stropu. Na otevření šampaňského potřebujete jen utěrku. Nebo můžete použít speciální otvírák či šavli. Správně byste měli na odstranění obalu korku vytáhnout i nožík, který se používá u vína, ale ten není potřeba. Kapsle je vyrobena z měkkého staniolu s dopředu perforovaným místem, kde je třeba obal natrhnout a odstranit. Pod tímto obalem, se skrývá agrafa - košíček z drátku, která drží hřibovou zátku. Drátek prsty rozmotejte a agrafu, pak jednoduše sundejte. Takto rozbalené šampaňské sestává již jen z lahve, jejího obsahu a korkové zátky ve tvaru hřibu. Teď už stačí vybrat způsob, jak budete lahev otvírat.

Jak otvírá lahev Moët & Chandon profesionál, se podívejte ve videu.

Kdo si připravil utěrku, tak ji alespoň jednou složte na půl a přeložte ji přes hrdo a hlavně přes korek. Zátku můžete uvolnit i bez utěrky, ale s ní je to bezpečnější. Uchopte zátku přehozenou utěrkou do vaší dominantní ruky a pevně ji obejměte prsty. Druhou rukou přidržujte láhev ve spodní časti. Ujistěte se, že korkem nemíříte na sebe ani hosty ani novou televizi a začněte rukou otáčet lahví ze strany na stranu. Špunt se uvolní a začne vylézat ven. V okamžiku, kdy bude v půlce, díky tlaku v lahvi už sám vystřelí. Nicméně vy ho utěrkou bezpečně udržíte. 

Elegantnější a pro ženy nejlepší je otvírák na šampaňské. Postup je stejný, ale nemusíte vyložit tolik síly na otáčení korku.

Sabráž - netradiční a efektní technika otvírání šampaňského

A pro milovníky show a adrenalinu tu máme sabrage (sabráž), tedy otvírání lahví šampaňského různými předměty, nejčastěji šavlí. Sabráž se zrodila ve Francii a stala se oblíbenou v období napoleonských válek, kdy se napoleonským důstojníkům otevřel přístup do šlechtických usedlostí a sklepů se šampaňským. K efektnímu otvírání láhve šumivého vína se dnes používá šavle, velký nůž, sekera, mačeta nebo mnohdy netradiční předměty jako třeba brusle, sklenička, starý model iPhonu, prostě cokoliv, co má ostrou kovovou hranu.

Jak provádí sabrage sommeliér Ivo Dvořák? "Před ‚akcí‘ je nutné láhev vychladit na správnou teplotu, čili 5 až 7 stupňů C. Při samotné sabráži nejprve odstraním kapsli, která zakrývá drátěný košíček a korek. Opatrně roztočím očko, které chrání korek před náhodným vylétnutím. Sklon lahve od těla je zhruba 45 stupňů. Najdu si šev, který na lahvi je, lahev otočím švem nahoru. Šavli položím naplocho na šev a švihem se snažím oddělit hrdlo od lahve."

Sabráž skleničkou ve Víno-klubu

Pamatujte, že lahev byste měli držet utěrkou. Rozpadlá lahev by vám mohla nepěkně pořezat ruku. Sek nemusí být veden ani příliš rychle, ani obzvláštní silou. Důležitá je plynulost pohybu. Tlak v láhvi musí být alespoň tři atmosféry. S nižším tlakem v lahvi se nemusí sabráž podařit, protože tlak nebude stačit k odstřelení hrdla. Pokud není láhev správně vychlazená, může dojít k její explozi. Studené víno také lépe drží CO2, čímž se sníží ztráty vína.

Jak vidíte, existuje mnoho způsobů, jak otevřít láhev vína – jak tradičně vývrtkou, tak i netradičně, ale stejně účinně. Nebo jak bezpečně otevřít Champagne či sekt. Pamatujte, že cvik dělá mistra :-)

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát."

Přehled článků autorky

Lenka z Víno-klubu 

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.