Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

50 odstínů růžové

By : Lenka Kategorie : Styly vín

Myslíte si, že růžové víno je jen pro holky? Že není sofistikované a chutná jen jako jahodový kompot z plechovky? Myslím, že vás vyvedu z omylu, protože jsem bytostně přesvědčená, že růžová vína jsou vhodná i pro gentlemany a rozhodně toho nabízejí víc než jen jahodu v kompotu. Pojďte s námi objevit 50 odstínů růžové!

Růžové víno sklenice

Co je růžové víno? Z jakých hroznů je růžové víno? Jakou má mít růžové víno teplotu? K jakému jídlu servírovat rosé? To vše se dozvíte. Růžové víno je vážná věc. Seriously pink!

Do růžového vína jsem se zamilovala v polovině 90. let na jihu Francie v Collioure, kde jsem dlouhodobě pracovně pobývala. Růžové víno jsem do té doby neznala, takže jsem to vzala dost průzkumnicky a pak jsem si ty nejlepší lahve vozila sem do Česka. Jakmile venku nebylo počasí dle mého gusta, hned jsem otvírala růžovou lahev a vzpomínala na Collioure, na přístav, na trhy, na rybárnu, na dvě bagety denně... Okolí tehdy moje nadšení pro růžové víno úplně nesdílelo. Doba se už ale naštěstí změnila. To dokazuje například i to, že v roce 2021 bylo naše nejprodávanější moravské víno - růžový Merlot!

V tomto článku najdete jednoduchého průvodce, který vám představí některé z nejoblíbenějších stylů rosé z celého světa. Zjistíte, které růžovky jsou odvážně pikantní a které jsou ovocné. Pravděpodobně se pro vás nějaké růžové víno najde.

Co je růžové víno?

Růžové víno šťastně vyplňuje barevný prostor mezi červeným a bílým vínem a v jistém smyslu je rosé spíše stavem mysli.

Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé.  Rosé nejčastěji vzniká, když se slupky červených hroznů dotknou vína jen na krátkou dobu. Zatímco některá červená vína kvasí na slupkách červených hroznů i několik týdnů, růžová vína jsou tónována do růžových odstínů jen několik hodin, zpravidla čtyři až šest.

Vinař má plnou kontrolu nad barvou vína a odstraní slupky červených hroznů (zdroj červeného barviva), když víno dosáhne dokonalé barvy. Takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. A ty zráním hroznů ubývají. Barvu vína určuje také cukernatost použitých hroznů. Čím vyšší je, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních barevných tónů a víno je spíše nahnědlé.

Krátká macerace dává vzniknout svěžím vínům lehčího charakteru a výraznější chuti. Díky tomu se růžová vína chlubí celou škálou barevných odstínů. Rosé vám ukáže spoustu odstínů růžové, a to podle zvolené odrůdy hroznů a technologie zpracování. Odstínů růžové je opravdu hodně. Mátová, grapefruitová, jahodová, třešňová, červenorybízová, jahodová omáčka, malinová, lesní jahody, krvavý pomeranč, malinová omáčka, rajčatová, papriková, černorybízová, ostružinová a bobulový džem.

růžová vína

Z jakých odrůd se vyrábí růžové víno?

K výrobě růžového vína lze použít téměř jakoukoliv modrou odrůdu od Pinot Noir po Syrah, nicméně existuje několik běžných stylů růžových vín a jsou odrůdy, které jsou pro výrobu růžového vína preferovány.

Grenache, Cinsault, Tempranillo, Pinot Noir, Primitivo, Merlot, Frankovka, Malbec... Vzhledem k tomu, že obliba této kategorie stále roste, je na výběr více možností než kdykoli předtím. 

Jak chutná růžové víno?

V základní chuti růžového vína je červené ovoce, květiny, citrusy a meloun, v závěru se objevuje příjemná křupavá zelená příchuť podobná celeru nebo rebarboře. Chuť růžového vína se samozřejmě výrazně liší v závislosti na druhu hroznů, ze kterých je vyrobeno.

Například sytě zbarvené italské růžové víno Aglianico – v Itálii se růžovému vínu říká "Rosato" - nabídne chuť třešní a pomerančové kůry a světle zbarvené růžové víno Grenache z francouzské Provence bude mít chuť medového melounu, citronu a celeru.

Jak se vyrábí růžové víno?

Standardní výroba růžového vína se podobá spíše tomu, jak se vyrábí bílé víno, ale víno se vyrábí z modrých odrůd s různou délkou macerace, která je u rosé spíš kratší. 

Metoda macerace

Metoda macerace se používá nejčastěji. Macerace spočívá v tom, že se hrozny vylisují a ponechají se na slupkách. Při výrobě červeného vína trvá macerace obvykle po celou dobu kvašení. U rosé se šťáva odděluje od slupek dříve, než příliš ztmavne. U světlejších odrůd, jako je Grenache, může trvat až 24 hodin. U tmavších odrůd červeného vína, jako je Mourvedre nebo Primitivo, trvá tento proces jen několik málo hodin.

Metoda Vin Gris

Vin Gris znamená v překladu "šedé víno" a používá se k výrobě téměř bílého vína z červených hroznů. Při Vin Gris se používá extrémně krátká doba macerace. Tento způsob výroby růžového vína je oblíbený u lehčích červených odrůd, jako je Pinot Noir, Gamay nebo Cinsault. U nás se tomu říká Klaret, i když to není v souladu s pravidly vinařského světa (Clairette ve Francii je velmi světlé červené víno).

Metoda mísení (blending)

Při výrobě Champagne se používá metoda mísení, kdy se k bílému vínu přidá víno červené, aby vzniklo víno růžové.

Příkladem velmi kvalitního vína vyrobeného touto technikou je růžové šampaňské Moët & Chandon Rosé Impérial, které je vyrobeno z odrůd Pinot Noir (40-50 %), Pinot Meunier (30-40 %) a Chardonnay (10-20 %).

Od roku 2020 se takto může vyrábět i růžové Prosecco. K odrůdě Glera se přidává maximálně 15 % delikátnější odrůdy Pinot Noir. Proto bývá růžové Prosecco dražší než bílé.

Metoda Saignée

Poslední a méně známá metoda Saignée dává růžová vína mému srdci nejbližší. Moje nejoblíbenější růžové víno Primitivo AKA je vyrobeno právě touto metodou. Řekněme si upřímně, nebyla to láska na první pohled. Když jsem dostala za úkol tuto růžovku ochutnat a nafasovala jsem lahev s malinovkou, tak jsem se dost vyděsila. Ale ona klame tělem! Je to skvělé růžové víno a když v létě potřebujete víno ke steaku, tak to je právě AKA.

Mimochodem, když říkáme, že je AKA sestra červeného Primitiva LIRICA, tak to není jenom proto, že pocházejí ze stejného vinařství Produtorri di Manduria, ale také díky metodě zpracování.

Metoda Saignée umožňuje získat jedny z nejtrvanlivějších růžových vín. Před kvašením se pomocí gravitace nechá odtéct asi 10 % šťávy. Hrozny na sebe v lisu (nebo v jiné nádobě) tlačí a tím odtéká trošku zabarvená šťáva. Pro červené víno pak zbyde větší podíl slupek na množství zbylé šťávy, díky čemuž je výsledné červené víno bohatší a odvážnější. První vyteklá šťáva neboli "Saignée" (v češtině samotok) se pak nechají zkvasit na rosé. Vína vyrobená metodou Saignée jsou obvykle mnohem tmavší než vína vyrobená metodou macerace a také mnohem pikantnější.

růžové Primitivo AKA

Proč je Saignée jako žádné jiné rosé?

Saignée znamená "krvácet". Metoda výroby růžového vína spočívá v "odkrvení" části šťávy z červeného vína po kontaktu se slupkami a peckami. Saignée je považováno za vedlejší produkt výroby červeného vína, protože jeho hlavní funkcí je zvýšit koncentraci červených vín. Přesto je Saignée jedinečným stylem růžového vína, protože má často odvážnější a tmavší barvu než jakékoli jiné růžové víno. Pokud tedy nejste příznivci tradičního růžového vína, mohlo by se vám Saignée líbit, protože je větší, opulentnější, tmavší než ostatní růžová vína.

Jak se Saignée rosé vyrábí?

Hrozny červeného vína se sbírají v době, kdy jsou optimálně zralé pro výrobu červeného vína. Následně se nechají samy "vykrvácet" a vloží do kvasné kádě. Pokud by byly slupky pomlety, bylo by ve víně moc hořčin. Proto je "vykrvácení" neboli samotok mnohme šetrnější metoda. Po krátké době (od dvou hodin do dvou dnů) se část šťávy oddělí. Saignée rosé dokončí kvašení samo. Někteří výrobci nechávají růžové Saignée zrát v dubových sudech.

Téměř všude, kde najdete skvělé červené víno, najdete také Saignée rosé. Obvykle tvoří 10 % a méně z produkce červeného vína vinařství, a proto se většina z něj prodává pouze ve vinařství.

Vedlejší produkt výroby vína?

S boomem růžových vín se zvýšila i produkce Saignée. Samozřejmě i tento styl má své odpůrce, kteří se domnívají, že metoda macerace je jediná "pravá" metoda, jak vyrobit rosé. Podle mého skromného názoru je celý tento spor lichý, protože třeba taková Grappa je také vedlejší produkt výroby vína, a přitom nám umožňuje zažít a užít si víno zase jinak. Růžová vína Saignée jsou často odvážnější, tmavší, pikantnější a výraznější než populární klasické růžovky. Prostě růžové víno pro gentlemany :-)

nejprodávaněkší růžová vína

Vaše/naše nejoblíbenější růžová vína

Styly růžových vín

Suché růžové víno

Tento styl růžového vína je dnes nejběžnějším stylem vyráběným po celém světě. Ve výrobě růžových vín vedou Francie a Španělsko a typická je pro ně směs dvou až tří různých odrůd révy. Zde jsou uvedeny nejběžnější odrůdy, které se používají k výrobě suchého růžového vína buď samostatně, nebo v cuvée: Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvedre, Carignan, Cinsault a Rulandské modré.

Sladké růžové víno

Jakékoli růžové víno lze vyrobit ve sladkém stylu tak, že se veškerý cukr jednoduše nezkvasí na alkohol. Není to však tak běžné a většinou je to vyhrazeno pro velkovýrobu vína. Pokud hledáte sladké růžové víno, budou vám vyhovovat následující vína: bílý Zinfandel, bílý Merlot a růžové Moscato.

Grenache Rosé

Styl: ovocné

Obvykle zářivě rubínově červený odstín s tóny zralých jahod, pomeranče, ibišku a někdy s nádechem koření. Vína Grenache mají středně vysokou kyselinku, ale protože většina z nich má poměrně výraznou barvu a tělo, budete je chtít podávat studená, aby si zachovala pikantnost.

Perfektním párováním s tímto vínem bude letní večer a řecký gyros s tzatziki.

Provence Rosé

Styl: ovocné a štíhlé

Růžové víno z Provence je malými černými šaty mezi růžovými víny. Toto víno se hodí stejně dobře na terasu, na zahradní slavnost nebo prostě k večeři. Jeho svěží a suchý styl se mistrovsky hodí téměř k jakémukoliv pokrmu, dokonce i ke šťavnatému hamburgeru.

Růžové z Provence se nejčastěji vyrábí z Grenache, Cinsault, Syrah a Mourvèdre. Ty mu dodávají vůni jahod, čerstvě nakrájeného melounu a okvětních lístků růží a na patře se projevují výraznou slanou mineralitou.

Rosé vína v mnoha podobách

Mourvèdre Rosé

Styl: ovocné a květinové

Růžové víno vyrobené z odrůdy Mourvèdre vyvolává myšlenky na jižní Francii a krásná vína z Bandolu. Tato vína, často světle korálového odstínu, jsou kulatější a plnější než mnohá jiná růžová vína. Mourvèdre má květinovou vůni s tóny fialek a okvětních lístků růží.

V chuti může být tato odrůda plná červených švestek, třešní, sušených bylin, kouře, a dokonce i masa. Mourvèdre se skvěle hodí ke středomořské večeři, kdy se hodiny elegantně vznáší nad jídlem z grilovaného jehněčího masa a čerstvé pity s tapenádou z černých oliv.

Sangiovese Rosé

Styl: ovocné

Sangiovese má jasně měděně červenou barvu, která se na světle třpytí, jako by bylo stvořeno pro růžové víno. Tóny čerstvých jahod, zeleného melounu, růží a žluté broskve doplňuje uhasínající kyselinka.

Několik Sangiovese rosé má v závěru slabý hořký nádech, díky němuž toto ovocné víno chutná příjemně suše. Podávejte studené ve sklenici na bílé víno, třeba s miskou marockého kuskusu a kuřecím masem.

Tempranillo Rosé

Styl: Pikantní

Tempranillo rosé je stále oblíbenějším vínem z oblasti Rioja a dalších částech Španělska. U tohoto stylu rosé můžete očekávat světle růžový odstín a bylinné tóny zeleného pepře, melounu, jahod a masové tóny připomínající smažené kuře.

Mnoho Tempranillo rosé z této oblasti se mísí s trochou Graciano a Grenache, které dodávají chuti květinové tóny. Sklenička růžového vína Rioja Rosé vylepší každý zážitek z tacos.

Syrah Rosé

Styl: pikantní

K výrobě růžových vín z odrůdy Syrah se většinou používá metoda Saignée, což znamená, že bude mít hlubší barvy rubínu a tóny bílého pepře, zelené olivy, jahody, třešně a broskve – rozhodně na funky straně.

Syrah Rosé má tendenci být na odvážnějším konci spektra a nejlépe se podává mírně nad teplotou lednice v běžné sklenici na červené víno. Je to překvapivě dobré víno k pizze s feferonkami nebo misce asijského jídla s chilli.

Rosé šumivé

Cabernet Sauvignon Rosé

Styl: pikantní

Saignée metoda je hlavním způsobem výroby tohoto typu růžového vína. Cabernet rosé má sytě rubínově červenou barvu s chutí po červeném víně, zeleném pepři, třešňové omáčce, černém rybízu a pepřovém koření.

Jediným významným rozdílem je, že vína Cabernet Rosé mají obvykle zvýšenou kyselinku, protože obvykle nezrají v dubu.

Zinfandel Rosé (také známý jako bílý Zinfandel)

Styl: sladké

Zinfandel (v Evropě se nazývá Primitivo) je odrůda, která se vyznačuje vysokým obsahem alkoholu. Zinfandel je pravděpodobně nejoblíbenější růžové víno (co do objemu, ale ne nutně co do kvality) prodávané ve Spojených státech. Většina "bílých" Zinfandelů se vyrábí záměrně s vyšším zbytkovým cukrem, takže jsou to polosuchá a polosladká vína.

Nabízí chuť jahod, cukrové vaty, citronu a zeleného melounu se středně vysokou kyselostí. Budete ho chtít podávat ledově vychlazené, třeba s thajským jídlem.

Tavel Rosé (z Côtes du Rhône)

Styl: pikantní a bohatý

Tavel byl prý oblíbené víno spisovatele a muže Ernesta Hemingwaye a je to neobvykle suché rosé. Má větší tělo a strukturu než většina růžových vín a je považováno za víno s charakterem dobrého červeného vína, jen ve světlejším vydání. Vyrábí se především z odrůd Grenache a Cinsault, ale ve směsi je povoleno devět odrůd.

Toto lososově růžové víno, které má obvykle vysoký obsah alkoholu a nízký obsah kyselin, dobře stárne a jeho vůně letního ovoce se může časem změnit v bohaté oříškové tóny. Hoďte na gril bůček, vezměte do ruky knihu "Stařec a moře" a pohodlně se usaďte a vychutnejte si sklenku této zemité lahůdky.

Ochutnejte růžové víno

Růžové víno mělo dlouho pověst přeslazeného vína pro holky na večírek, ale v posledních několika desetiletích vinaři vnesli do tohoto stylu komplexnost a hloubku, což dokazuje množství různých chuťových možností, které nyní máte k dispozici. Nebojte se a vyzkoušejte je. Kdy jindy, když ne teď… na jaře.

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát."

Přehled článků autorky

Lenka z Víno-klubu 

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu ;-))

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.