Půda vznikla v suchém chladném klimatu doby ledové. Glaciální činností byly rozdrceny kameny jako křemen, vápno, slída a jílové částice. Tyto půdy netrpí suchem, protože spraše poskytuje ohromný zásobník vody. V této lokalitě se daří vínům jako je Veltlínské zelené. Vína s harmonickou kombinací síly, plnosti, výrazné kořenitosti a elegance.
Pokud budete chtít odhalit všechna jeho chuťová zákoutí, tak ho určitě nepijte podchlazené a nechte ho tak hodinku vydýchat. V případě, že ho budete používat jako jarní či letní osvěžovadlo a budete ho chtít pít studenější, použijte na něj náš provzdušňovací trik: Den či dva dny předem odpijte z lahve cca 1,5 deci vína a zašroubovanou lahev vraťte zpět do ledničky. Víno se v lahvi krásně prodýchá a rozvoní, a zároveň bude pěkně vychlazené.
Proč se tento Veltlín jmenuje Lösskindel?
Je to podle názvu horniny, která se nachází ve sprašových (löss) půdách Kamptalu. V těchto půdách zrají hrozny, ze kterých se vyrábí silná a přitom elegantní vína.
Co si k němu uvařit
Rodina Allram ke svému Veltlínu Lösskindel vřele doporučuje tradiční rakouská jídla, jako jsou: Wienerschnitzel nebo Tafelspitz. Tak dobrou chuť a na zdraví!
O oblasti Kamptal
Kamptal je poměrně malá vinařské oblast v Dolním Rakousku, která sousedí s Wachau a Kremstalem. Co ovšem postrádá na velikosti, získává na prestiži. Najdete ji cca 55 kilometrů severovýchodně od Vídně. Vinohrady vysázené na strmých svazích s převážně sprašovým podložím jsou ze severu chráněny proti prudkým větrům. Díky velkým teplotním rozdílům mezi dnem a nocí, které jsou způsobeny především řekou Kamp, která vinohrady v noci ochlazuje, jsou zdejší vína živá, aromatická a chuťově výrazná. V Kamptalu vznikají nejenom úžasné Veltlíny, ale také Ryzlinky nebo červený Zweigelt.
O vinařství Allram
Přestože jméno Allram na první poslech nezní moc rakousky, jedná se o tradiční rakouskou rodinu, jejíž rodinné vinařství se nachází v srdci rakouské veltlínové a ryzlinkové oblasti zvané Kamptal, úplně přesně ve vesnici Strass im Strassertale. Zatím sice nepatří mezi ty nejvyhlášenější vinařské hvězdy Kamptalu, protože se výrobě vína věnují teprve ve 3. generaci (všechny generace jsou ve vinařství dosud zapojeny aktivně) a protože své hrozny předtím jen prodávali. Díky výjimečné poloze svých viničních tratí, které přímo sousedí se slavnými kamptalskými polohami jako je např. viniční trať Lamm, a neuvěřitelnou energií vinařky Michaely Haas-Allram, se na pomyslnou špici rakouských vinařů jistě brzy dotáhnou.