

Sladké víno vyrobené z odrůd Semillon, Sauvignon a Muscadelle, které byly napadeny ušlechtilou plísní - botrytidou, ze Sauternes ve Francii. Sauternes je nejznámější oblastí sladkých vín na světě. Důvodem je zvláštní mikroklima oblasti, které způsobuje botrytidu vedoucí k „ušlechtilé hnilobě“, francouzsky nazývané „pourriture noble“.
Říčky a potoky, často chráněné stromy rostoucími podél nich, zajišťují odvádění studené vody do teplé Garonny. To vede k ranní mlze, která může způsobit vznik plíšně (botrytidy) na hroznech. Odpoledne slunce hnilobu opět vysuší a způsobí nikoli šedou plíseň, která vede ke zkáze, ale ušlechtilou hnilobu.
Při ušlechtilé hnilobě houba vytváří malé otvory ve slupce hroznů a spojuje se s cukry. Tím se hrozny vysušují, což vede k jejich větší koncentraci, ale také k odlišnému, tak typickému aroma.
Nejznámějším vínem je Chateau d'Yquem, jediné víno z oblasti Bordeaux, které získalo ocenění Premier Cru Exceptionelle. Toto Sauternes od Pierra Dumonteta se vyrábí stejným způsobem.
Ve vůni se objevuje aroma pomeranče, medu, kandovaného ovoce a mandlí. V chuti je víno sladké, plné a zralé.
Víno je skvělé jako aperitiv pro milovníky vín zrajících na dřevě, ale vynikající je také k nepříliš těžkým rybím pokrmům, k mořským plodům a korýšům. Nejčastějí se podává k foie gras, ke sladkému pečivu nebo ke sladkým dezertům.
Víno podávejte při teplotě 8-10 °C. (Pokud si chcete naplno užít sladkost vína, tak podávejte při teplotě 10-13 °C.)
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.