- PROENSA 96 b.

96 bodů | PROENSA
95 bodů | JAMES SUCKLING
94 bodů | TIM ATKIN MW
94 bodů | ROBERT PARKER
Intenzivní třešňově červená barva, na okraji sklenice vyznačující granátovou barvu. Velká aromatická síla, nejprve ovocný charakter (třešně, rybíz, červená švestka), který pak ustupuje balzamickým a kořeněným tónům (pepř, lékořice, hřebíček, vanilka, opečený karamel a muškátový oříšek). Svěží a vyvážené v ústech, s jemnými a hedvábnými tříslovinami. Důkladná dochuť, která kombinuje červené ovoce a koření se svěžím a dlouhým charakterem.
Historický mráz z 28. dubna zasáhl některé z vinic vinařství, nikoli však vinice Cenicero (Tempranillo) a Tudelilla (Garnacha). Přestože množství vyrobené pro tuto značku bylo nižší než obvykle, dozrávání bylo perfektní, což vinařství umožnilo vyrobit Viña Ardanza s pozoruhodnou svěžestí a skvělým potenciálem ke zrání díky silnému obsahu polyfenolů. Jemné a elegantní víno.
Tempranillo (80 %) pochází z 30letých vinic z vinic Cuesta (Cenicero) a Montecillo (Fuenmayor). Garnacha (20 %) pochází z vinice La Pedriza v Tudelilla v oblasti Rioja Oriental, což je 40hektarová usedlost s bezkonkurenčními podmínkami pro pěstování této odrůdy.
Ruční sběr do beden s pečlivým výběrem hroznů na vinici. Garnacha byla sklizena o 15 dní později. Hrozny se do vinařství přepravují v chladu, aby se zachovala jejich kvalita. Po druhém optickém výběrovém kole probíhá alkoholové kvašení (při 27 ºC) a jablečno-mléčné kvašení přirozenou cestou. Zrání probíhá vždy ve vlastních sudech z amerického dubu. 36 měsíců pro Tempranillo a 30 měsíců pro Garnachu, aby se zabránilo oxidaci. 20 % je z nového dubu a zbytek pochází ze tří vín. Pět tradičních přelévání ze sudu do sudu bylo provedeno při svíčkách, aby se ručně oddělily usazeniny a zabránilo se agresivnímu filtrování. Víno bylo lahvováno v březnu 2021.
K tomuto unikátnímu vínu doporučujeme jehněčí pečeni, červené maso, zvěřinu, pikantní rybí nákyp, uzený a stařený sýr.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.