

Rulandské šedé (známé také jako Ruländer) je nejrozšířenější odrůdou bílého vína v Alto Adige. Kombinace teplého klimatu a chladných nocí ve fázi zrání dává vína s dobrou strukturou a příjemnou svěžestí.
V noci se snáší horský vánek, který uklidňuje révu, jež se ve dne vyhřívala na slunci. Severovýchodně orientovaný svah v nadmořské výšce 250-300 m, spíše větrná vinice, která má navzdory své nadmořské výšce poměrně teplé mikroklima; tato kombinace umožňuje vysoký stupeň zralosti bez nebezpečí botrytidy. Těžké půdy, převážně hlinité, zvětralá křída.
Vinifikace: lisování celých zralých a zdravých hroznů, pomalé kvašení při kontrolované teplotě 18 °C (50 % velké dubové sudy) pětiměsíční zrání na jemných kalech, filtrace a lahvování v březnu.
Vinařský rok 2023 se vyznačoval proměnlivým počasím a z toho vyplývající zvýšenou prací na vinici. Zima s nedostatkem sněhu a teplý březen urychlily začátek vegetace. Typický duben a deštivý květen vedly ke kvetení blízkému dlouhodobému průměru. Červen byl nestabilní, s vlnami veder a sucha. Červenec přinesl mnoho dešťových srážek a několik velmi horkých dnů. I přes extrémní výkyvy teplot v srpnu přinesl zlatý podzim úspěšnou sklizeň hroznů s celkově velmi dobrými vlastnostmi.
Alkohol - 13,5 % (obj.)
Cukr - 2,5 g/l
Kyselina - 5,6 g/l
Toto víno je vynikajícím doplňkem k houbovým pokrmům, rybám a mořským plodům. Doporučuje se také jako aperitivní víno. Víno podávejte vychlazené na teplotu 10 – 12 °C.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.