

93 bodů | FALSTAFF
93 bodů | JAMES SUCKLING
3 skleničky | GAMBERO ROSSO
Rulandské šedé (známé také jako Ruländer) je nejrozšířenější odrůdou bílého vína v Alto Adige. Kombinace teplého klimatu a chladných nocí ve fázi zrání dává vína s dobrou strukturou a příjemnou svěžestí.
Hrozny odrůdy Schiava pochází z vybrané vinice u Svatého Josefa se starými keři a jižní expozicí v nadmořské výšce 230 - 500 metrů. V podloží se nachází teplo pohlcující, hlinitý, křídový štěrk.
Vinifikace: kvašení na slupkách při teplotě 25 °C, desetidenní prodloužená macerace, jablečno-mléčné kvašení a šestiměsíční zrání na jemných kalech v cementových tancích a velkých sudech.
Existuje víno, které má ve vůni cukrovou vatu a překvapivě se nevyrábí z hroznů cukrové vaty ;-) Vyrábí se ze speciálních hroznů, o kterých jsme nejspíš nikdy neslyšeli... italská Schiava je skupina několika odrůd, z nichž nejkvalitnější se nazývá Schiava Gentile. Vína jsou sladce aromatická a lehká s vůní připomínající cukrovou vatu a růže. Dále můžete objevit jahody, maliny, růžové bonbóny, citron a kouřové tóny.
Skvěle se hodí ke krevetám, kuřecímu masu a tofu, zejména k pokrmům jihovýchodní Asie, které obsahují bazalku, zázvor, galangal a další aromatické bylinky.
Kdybyste se dnes zeptali místního vinaře na víno, které voní jako cukrová vata, nejspíš by vás ze svého sklepa vyhnal. Italové nemají toto přirovnání rádi. Vína ze Schiavy mají krásnou vůni růže, potpourri, jahod, parfému, žvýkačky a ano, cukrové vaty. Italské odrůda Schiava („Ski-ah-vah“), která se někdy nazývá Vernatsch, Black Hamburg (v Anglii) nebo Trollinger (v Německu), se vyskytuje především v nejsevernější italské vinařské oblasti Alto Adige v Alpách.
Schiava je lehké červené víno (jako Rulandské modré) s vůní cukrové vaty, jahod, žvýkaček a citronových bonbonů. Víno je jemné a má lehkou barvu. Na patře jsou chutě poměrně jemné a výrobci v Alto Adige často vyrábějí suchý styl, aby nezatěžovali chuťové buňky sladkostí, která je již zajištěna vůní. Obsah alkoholu bývá o něco nižší (~12 %), protože hrozny rostou převážně v chladnějším klimatu.
Zimní měsíce roku 2022 byly výrazně chudé na srážky. Teprve duben přinesl výrazné srážky a poněkud doplnil spodní vody. Květen byl jedním z nejteplejších v historii a výrazně podpořil vegetaci. Celé léto bylo poznamenáno suchem a připomínalo léta 2003 a 2015. Dozrávání hroznů postupovalo rychle a již 24. srpna byly do vinařství dodány první hrozny. Protože ani podzim nepřinesl téměř žádné srážky, probíhala sklizeň hroznů hladce a sklidily se vynikající hrozny. Již v polovině října sklizeň hroznů skončila.
Alkohol - 13,5 % (obj.)
Cukr - 2,0 g/l
Kyselina - 5,2 g/l
Toto víno je ideální jako aperitiv, doplněk k předkrmům nebo k typickým tyrolským jídlům, jako je špekáček a klobása, ale také k lehčím masům a jemným sýrům. Víno podávejte vychlazené na teplotu 13 – 15 °C.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.