- VYNIKAJÍCÍ ROČNÍK 2019
hrozny pochází z polohy Graacher Himmelreich - Grosse Lage
- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2019
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Ryzlink rýnský/Riesling
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Německo
- Region
- Mosel/Mosela
- Typ produktu
- Lahve
Mosela ročník 2019
Sklizeň v roce 2019 byla vysoce selektivní. Jak vinaři na Mosele říkají - byl to komplikovaný ročník ;-) - v objemu sklizených hroznů malý, ale delikátní! Kvůli květnovým mrazům a horkému počasí v červenci hlásili tamní vinaři téměř o polovinu nižší výnosy ve srovnání s rokem 2018. Zdravé, dobře vyzrálé hrozny vykazovaly příjemně pikantní hodnoty kyselin, které jsou právě pro Ryzlink rýnský naprosto ideální, vůně moštů se pohybovala od pikantně-ovocných po exotické. Stručně řečeno: vysoce kvalitní mošt s dobrou intenzitou barvy, jemnou kyselinkou a vysokou aromatičností.
Všechna naše vína z Mosely najdete pěkně pohromadě tady →
ROČNÍK 2019 – nejlepší ročník Ryzlinku rýnského v historii
Podle slavného vinného kritika Jamese Sucklinga je ročník 2019 nejlepší ročník Ryzlinku rýnského, jaký kdy ochutnal ve své čtyřicetileté kariéře. Od roku 1983 si na takový ročník nevzpomíná. Vína roku 2019, od suchého až po klasický styl s přírodní hroznovou sladkostí, jsou prostě v úžasné kvalitě. Rok 2019 je jedním z největších ročníků moderní doby a budeme si ho prý pamatovat po celá desetiletí, možná i generace.
Vinař Cornelius Donnhoff řekl, že rok 2019 je klasický německý ročník se strukturovanou kyselinkou, jako ročník 2001, ale v kombinaci s mnohem větší zralostí hroznů.
Vína jsou zralá a koncentrovaná, a přesto svěží. Ve vůni jsou jemná a v chuti minerální s hedvábnou strukturou. Díky tomu jsou opravdu lahodná a pít tento ročník je dechberoucí zážitek!
Každý, kdo se zajímá o víno, ví, že globální oteplování přineslo výhodu chladnějším regionům jako je např. Německo, které je tak jedním z velkých „vítězů“ globálního oteplování.
Německo je stále chladnější než Bordeaux, Rioja, Toskánsko nebo Napa. Avšak v absolutních číslech se klimatická situace v Německu dramaticky změnila k lepšímu. Klimatické statistiky říkají, že posledním opravdu špatným ročníkem v Německu (protože vegetační období bylo příliš chladné na to, aby Ryzlink správně dozrál), byl rok 1984 a od roku 2014 byl každý ročník neobvykle teplý.
To znamená, že zelené příchutě německých vín jsou minulostí a téměř každý rok jsou nyní ve všech 13 vinařských oblastech Německa k dispozici vysoce kvalitní suchá vína. Není proto divu, že se dnes Německo specializuje na elegantní suché bílé a suché červené víno!
Dnes je největším nebezpečím hroznů déšť v kombinaci s teplými teplotami, který vede k jejich hnilobě, ale toto byl vážný problém naposledy v roce 2014.
Nyní si pojďme ročník 2019 dát do tohoto nového klimatického kontextu. Rok 2019 nebyl na rozdíl od některých regionů, jako například středomořské Francie, vůbec nejteplejším vegetačním obdobím, i když v tomto roce padlo mnoho teplotních rekordů. Nejteplejším byl rok 2018, kdy byly průměrné teploty srovnatelné s Napa Valley v Kalifornii a přibližovaly se průměrným teplotám v Barossa Valley v jižní Austrálii. V roce 2019 se střídala chladná a vlhká období se třemi vlnami veder (koncem června, koncem července a koncem srpna).
Může to znít jako skvělá zpráva, ale nic není černobílé. Během první vlny veder koncem června, kdy teploty kulminovaly na 40 °C, došlo k „popálení“ mnoha hroznů Ryzlinku rýnského. Toto náhlé scvrknutí hroznů nastává, když se voda odpaří rychleji, než ji réva dokáže načerpat, a tím je zničena. V závislosti na místě (nejvíce byla zasažena Mosela) byla ztráta 10 % až 30 % úrody a na několika plochách byla ztráta stoprocentní. Hořko-sladkou dochutí tohoto vynuceného snížení výnosu je výjimečná koncentrace těchto vín.
Pro mnoho německých vinařů je nyní nejdůležitější kategorie Kabinett. Vinaři produkují intenzivní a komplexní vína i přes jejich nízký obsah alkoholu. Podle Sucklinga to vypadá to, že tato kategorie zažije významný růst svého podílu na trhu.
Nejlepší věcí na německém roce 2019 je to, kolik vinařů vyrobilo vůbec svá nejlepší vína.
„Po desetiletích sbírání vína mám plný sklep, ale rychle vytvářím prostor pro německé Ryzlinky 2019 a německá červená vína 2018, protože jsou velmi výjimečná. Připomínají mi nejlepší ročníky 1983, 1990, 2001 a 2007, ale rok 2019 je vrcholný. Skutečně to poznáme, až ochutnáme ročník 2019 pět let po nalahvování. S touto kombinací rovnováhy a koncentrace by měl skvěle stárnout. Jediný problém je, že už teď chutnají tato vína tak skvěle, že je velmi těžké odolat tahání zátek a odšroubování uzávěrů. To je to nejlepší doporučení k nákupu!“, uvedl James Suckling k ročníku 2019 německých Ryzlinků.
O vinařství Dr. Loosen
Falstaff - 5 hvězdiček
Vinařství Dr. Loosen vlastní na Mosele jedny z nejušlechtilejších a nejlepších vinic na světě.
Když v roce 1988 převzal vinařství Ernst Loosen, rozhodl se změnit a modernizovat pěstování révy i výrobu vína tak, aby z bohatství vinic mohly vzejít Rieslingy světové úrovně. Snížil výnosy, zastavil veškeré chemické procedury a zavedl mnohem ekologičtější a k půdě a krajině šetrnější zemědělské postupy. Zlepšil recyklaci materiálů a ochranu lokálních vod. Ernst Loosen také trval na sklizni až plně zralých hroznů. Díky tomu umožnil rozvinout svůj plný potenciál terroiru s minimálním technologickým zásahem.
Vinná réva roste na charakteristické moselské břidlicové půdě, která podporuje mineralitu v chuti i dochuti klasického moselského Rieslingu.
Dnes je vinařství Dr. Loosen ceněným vinařstvím a po celém světě získává ocenění od vrcholových vinařských institucí.
Produkt obsahuje siřičitany.