- Vyprodáno
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.
Světle zlatožluté víno se zelenými odlesky. Vůně odhaluje aroma papáji a manga, spolu s medem, vanilkou a toastem díky školení v barikových sudech. Chuť je kulatá s vyváženou kyselinkou a dlouhou dochutí. Suché.
- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2018
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Chardonnay
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Středně vysoký - do 14,5 % obj.
- Země původu
- Chile
- Typ produktu
- Lahve
Pro členy od 169 Kč
Podrobnosti o věrnostním programu →
199 Kč
Zisk korků: 6
Vyprodáno
Kód: VT.88
Víno zrálo prvních 10 měsíců v tancích a dalších 10 měsíců ve francouzských dubových sudech.
Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.
Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.
Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.
Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.
Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).
Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.
Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)
Celou studijní kolekci 6 ODSTÍNŮ DUBU v Chardonnay , která obsahuje ukázková bariková vína odrůdy Chardonnay a voní po vanilce, karamelu a toastu s máslem, najdete TADY .
DOPORUČUJEME
Perfektně se hodí ke zrajícím sýrům typu Provolone, těstovinám s krevetami nebo ke grilovaným rybám.OCENĚNÍ
La Cav - 90 bodůO vinařství Ventisquero
Vinařství bylo založeno v roce 1998 a pod vedením hlavního vinaře Felipeho Tosso uvedlo první vína z údolí Maipo na trh v roce 2000. Později získali vinice v oblasti Casablanca a Apalta Valley (v oblasti Colchagua) a dnes podnik vlastní vinice ve všech prestižních chilských vinařských oblastech: Maipo Valley, Casablanca Valley, Colchagua, Leyda a Huasco. Hlavními výzvami, se kterými se v rámci pěstování vína potýkají, jsou přesně zacílené zavlažování a experimentování s podnožemi odolnými vůči suchu a soli. Výsledky jejich snažení se vyplácejí především v oblasti Huasco, které se nachází téměř v poušti Atacamá, kde panují extrémní podmínky.Region původu:
Casablanca ValleyVŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH
Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.
Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.
Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.
Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.
Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).
Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.
Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)
Celou studijní kolekci 6 ODSTÍNŮ DUBU v Chardonnay , která obsahuje ukázková bariková vína odrůdy Chardonnay a voní po vanilce, karamelu a toastu s máslem, najdete TADY .
O ODRŮDĚ: CHARDONNAY
Chardonnay je jednou z nejpěstovanějších odrůd na světě. Dříve byla ceněna pro to, za co je nyní opovrhována - pro svou univerzálnost. Pěstuje se v nejvíce vinařských oblastech na světě, dává stabilní úrodu v poznatelných charakteristikách. Jirka Hort označil ročník 2015 za ročník Chardonnay. Tato odrůda totiž nejlépe zvládla sucha i horka loňského roku. Nejen o tom, jak bylo Chardonnay až do konce 19. století zaměňováno s Rulandských bílých, si přečtětě na našich Vínovinách.
Všechny Chardonnay v našem portfoliu najdete zde:
www.vino-klub.cz/chardonnay
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků?
Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz
pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost
odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito.
Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
Pro dlouhé večery v poklidném duchu s přáteli ideální.
Produkt obsahuje siřičitany.