- 2555 dní v sudu

...to není legenda o Diogénovi, ale o geniálním Veltlínu! U nás je to přitom taková obyčejná odrůda, ale podívejte se, co s ním dokázali ve Wachau, že?
Kdyby vše běželo v zaběhnutých kolejích, pravděpodobně bychom se k zásobě tohoto vzácného živého Vellínu nikdy nedostali, protože by se vypil v těch nejluxusnějších restauracích v ČR nebo by nám ho skoupili zahraniční překupníci. Jeho cena za našimi hranicemi stále roste.
Díky daným okolnostem si tento životní zážitek můžeme dopřát v pohodlí svého domova. Ono je to takové meditační víno, na které se nespěchalo při výrobě a na které by se tudíž nemělo spěchat ani při konzumaci.
Jméno tohoto vína *SONNTAG geschlossen* přitom vzniklo zcela prozaicky - odvozením z příjmení jednoho z jeho stvořitelů, kterými jsou Marcus Sonntag, Enrico Bachechi a Florian Schuhmann (skrz jeho Quantum Winery).
Markus Sonntag je rakouský farmář, který hospodaří na 2 ha vinic v severním Weinviertelu téměř u čekých hranic. A protože je farmář, tak má rád plnou stodolu i sklep, proto se zabýval jen tím, jak to plnit, a ne tím, jak své výpěstky prodávat. K zobchodování jednoho ze sudů ho po dlouhých letech přemluvil až Florian Schuhmann, který mu toto víno nalahvoval. Je to až neuvěřitelná představa, že toto víno z ročníku 2011 je jejich první společná edice.
Video z degustace vín vinařství Quantum Winery ve Víno-klubu:
Ochutnání tohoto Veltlínu pro Vás bude zaručeně životním zážitkem. Plný v puse, široký v chuti, viskózní ve skleničce, silný na patře...
Vlastně byste v něm určitě těžko hledali Veltlín, jak je díky sudu krásně zakulacený (má obroušené hrany). A toho sudu se vůbec nebojte! 100 let starý velký sud nemá na víno barikový efekt, ale slouží k tomu, aby mohlo víno pomalu a dlouho zrát a mikrooxidovat.
Ve sklenici odhalíte víno vyšší zlatavé barvy, která dává znát, že se jedná o starší víno. Má lehkou mlžku, která značí fakt, že nebylo filtrováno a že mu tudíž nebyla ostrouhána neuvěřitelně elegantní a široká, stále svěže ovocná chuť.
V této mlze se jako pod závojem z hedvábí dále ukrývají tóny citrusů okořeněné typickou rakouskou mineralitou. Pokud vám nevyhovují staré burgundy s tóny zralých jablek nebo pokud vám "nevoní" staré Sauvignony s tóny právě vyzutých holínek či nemůžete cítit archivní dieslové Ryzlinky, tento Veltlín je archivním vínem pro Vás!
Dobrou zprávou je, že víno už nepotřebuje dekantaci. Nadýchalo se za svůj život dost. Stačí vychladit a začít vychutnávat.
Další dobrou zprávou je, že ho nemusíte vakuovat, pokud nevypijete celou lahev na jedno posezení. Je na vzduch zvyklé a odolné. V lednici pod korkem vydrží minimálně 14 dní. Déle naše statistické údaje neslouží ;-))
Překvapivě stále výborné.
Kdo má rád klasické pepřovité rakouské veltlíny, tak ať si to nekupuje. Pikantnost ani široká chuť už v tom víně už není. Kdo to víno chce ochutnat jako specialitu, nechť se do toho vrhne.
Produkt obsahuje siřičitany.