

Barbera, která je často ve stínu Nebbiola, svého piemontského soukmenovce, přesto produkuje výrazná a velmi atraktivní aromatická a všestranná červená vína se všemi půvaby Nebbiola a žádnými nectnostmi.
Barbera, která je nejznámější díky své hlavní roli ve vínech Barbera d'Alba a Barbera d'Asti v Piemontu, je severoitalská odrůda, která produkuje svěží červená vína s lehkým tělem a nízkým obsahem tříslovin. Spolu s odrůdami Nebbiolo a Dolcetto je synonymem pro Piemont, ačkoli se tato modrá odrůda vína vyskytuje v několika italských vinařských oblastech, včetně rodného Piemontu, Emilia-Romagna, Apulie, Kampánie a dokonce i ostrovních oblastí, Sicílie a Sardinie.
Na přelomu 21. století byla po odrůdách Sangiovese a Montepulciano třetí nejčastěji vysazovanou modrou odrůdou v Itálii (od té doby ji však předstihly francouzský Merlot a jihoitalské hluboké a aromatické Primitivo).
Barbera je nicméně stále oblíbená pro výrobu živě zbarvených, ovocných, lehkých až středně těžkých červených vín s nízkým obsahem tříslovin a vysokou kyselinkou. Její jemný tříslovinný profil ji odlišuje od odrůdy Nebbiolo, jejího prestižnějšího a velmi tříslovinného piemontského protějšku.
Barbera se vyskytuje jak ve směsných, tak v odrůdových vínech - ta jsou stále častější, protože Itálie pokračuje v přechodu na odrůdové značení.
Mladá vína odrůdy Barbera vynikají svou zářivou chutí červených třešní. Od odrůdy Nebbiolo, která ji často zastíní, se Barbera odlišuje především jemnějšími taniny a charakteristickou kulatostí. Po zrání v dubových sudech a následném ležení v lahvích několik let se tato svěží třešňová chuť postupně mění v intenzivnější a hutnější tóny kyselých višní.
Zrání v sudech může vínům Barbera dodat dřevité taniny, které kompenzují přirozeně nižší obsah taninů této odrůdy. Ve vínech lze také rozpoznat hřejivý švestkový nádech, podobný vínům odrůdy Merlot. Chuťový profil je však bližší odrůdě Mourvèdre.
Pokud réva Barbera dozrává ve velmi horkých podmínkách, výsledná vína mohou být chuťově plochá, nevýrazná a obsahovat tóny pečených švestek nebo rozinek. Charakteristická třešňová chuť se v takových případech může změnit na aroma připomínající višňovou pálenku (kirsch).
Vína Barbera jsou ideální pro milovníky plnějších, ovocitých vín s jemnou strukturou a potenciálem pro dlouhodobější zrání.
Tato Barbera se hodí ke králičím játrům, thajské kachní nudlové polévce a pečenému jehněčímu hřbetu v bylinkové krustě.
Všechny naše vína z odrůdy Barbera pěkně na jednom místě najdete tady →
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.