Bacchus - stříbrná medaile
Mikrosvín - Traditional line - Chardonnay, barrique - výběr z hroznů - Rosentické

Víno z vinařství Mikrosvín | Traditional line - Chardonnay, barrique - výběr z hroznů - Rosentické, suché, 2017

Víno sytější zlaté barvy. Ve vůni se mísí tóny exotického ovoce spolu s nádechem vanilky a ušlechtilého dřeva. Buket pokračuje v chuti tóny hrušek a karamelu. Víno s elegantním projevem, který získalo díky zrání na nových sudech. Suché.
Ocenění
Stříbrná medaile - Bacchus Madrid 2019
Barva vína
Bílé
Ročník
2017
Typ
Tiché
Odrůda
Chardonnay
Přívlastek
Výběr z hroznů
Objem
0,75 l
Obsah cukru
Suché
Obsah alkoholu
Standardní - do 12,5 % obj.
Země původu
Česká republika
Region
Morava
Poslední kus skladem
389 Kč
Zisk korků: 12
Zbývá 2 ks
Množství:

Kód: MKR.219
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč
Trať Rosentické se nachází ve střední a vrchní partii Dunajovských vrchů, je exponovaná směrem k jihozápadu. Svrchní část půdy je pelická černozem se sprašovito-jílovitým podložím a vysokým obsahem aktivního vápna. Půda je záhřevná, což spolu s expozicí trati způsobuje velmi dobré vyzrávání. Vinice nechává vzniknout vína ovocně-minerální s výbornou šířkou i strukturou a perzistencí.

O VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN



Vinařství Mikrosvín je stálicí a klasikou na našem vinařském nebi. Zasloužilo se o vyzvednutí specifické polohy – viniční tratě, coby významného faktoru ovlivňujícího kvalitu vína.

Aby ne, když své hrozny pěstuje na těch nejlepších viničních polohách mikulovské vinařské podoblasti, která se vyznačuje vysokou mineralitou, jež má pozitivní vliv na charakter vína, jakož i na jeho velký potenciál k dlouhému zrání v lahvi.

Nejslavnější odrůdou vinařství Mikrosvín je Ryzlink vlašský. Ty nejlepší pocházejí z tratí Liščí vrch a Ořechová hora v obci Březí, Daniel v Dobrém poli, Za cihelnou v Mikulově, a také z jedné z našich nejvýznamnějších a nejdražších viničních tratí – Železná v Perné. Zde se pěstují jejich nejslavnější Ryzlinky vlašské - ten z roku 2002 byl vyhlášen jedním z 1000 nejlepších vín světa.



Všechna vína z vinařství Mikrosvín najdete zde: 
www.vino-klub.cz/mikrosvin




O ODRŮDĚ: CHARDONNAY


Chardonnay je jednou z nejpěstovanějších odrůd na světě. Dříve byla ceněna pro to, za co je nyní opovrhována - pro svou univerzálnost. Pěstuje se v nejvíce vinařských oblastech na světě, dává stabilní úrodu v poznatelných charakteristikách. Jirka Hort označil ročník 2015 za ročník Chardonnay. Tato odrůda totiž nejlépe zvládla sucha i horka loňského roku. Nejen o tom, jak bylo Chardonnay až do konce 19. století zaměňováno s Rulandských bílých, si přečtětě na našich Vínovinách





Všechny Chardonnay v našem portfoliu najdete zde:
www.vino-klub.cz/chardonnay



VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH

Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.

Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.

Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.

Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.

Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).

Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.

Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)

Celou studijní kolekci 6 ODSTÍNŮ DUBU v Chardonnay , která obsahuje ukázková bariková vína odrůdy Chardonnay a voní po vanilce, karamelu a toastu s máslem, najdete TADY .
Hodnocení
28.12.2020
Blanka R

10.11.2020
Martin M

15.01.2020
Jiří B

14.01.2020
Hana B

30.12.2019
Radek P

28.08.2018
Stanislav N

26.04.2018
Jiří N

24.01.2018
Leoš G

20.11.2017
Jakub J

06.11.2017
Jana K

16.10.2017
Leoš N

04.10.2017
Jarmila N

29.07.2017
Dita Š

06.06.2017
Radka N

25.04.2017
Marek A

22.03.2017
Jaroslav H

23.02.2017
Jiří J

19.02.2017
Petr H

19.01.2017
Roman P

04.01.2017
Irena P

01.01.2017
Dalibor F

01.01.2017
Thomas B

25.12.2016
David F

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.