Suché

Suché růžové víno

9 z 10 konzumentů vína ve Francii často pije růžové víno. Růžové se tam pije především na podzim, dokonce víc než bílé. Francouzi říkají, že růžová vína se pijí vždy, když máte chuť na červené, ale venkovní teplota je příliš vysoká, aby bylo pití červeného vína osvěžujícím zážitkem. I u nás meziročně spotřeba růžových vín stoupá. Růžová vína jsou multifunkční - krásně se párují s jídly, je možné je vychladit nebo do nich přidat led a připravit si geniální vinný drink. Růžová vína mohou být úplně lehounká, snadno pitelná, ale i vážná a seriózní.

 

 

Nalezeno 31 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 31

Aktivní filtry

Suché růžové víno

9 z 10 konzumentů vína ve Francii často pije růžové víno. Růžové se tam pije především na podzim, dokonce víc než bílé. Francouzi říkají, že růžová vína se pijí vždy, když máte chuť na červené, ale venkovní teplota je příliš vysoká, aby bylo pití červeného vína osvěžujícím zážitkem. I u nás meziročně spotřeba růžových vín stoupá. Růžová vína jsou multifunkční - krásně se párují s jídly, je možné je vychladit nebo do nich přidat led a připravit si geniální vinný drink. Růžová vína mohou být úplně lehounká, snadno pitelná, ale i vážná a seriózní.

 

Růžové víno suché ve sklence.


Výroba růžových vín


Francie je největším producentem růžových vín (1/4 světové produkce). V těsném závěsu je Itálie, USA a Španělsko. Tyto čtyři země produkují celkem 75 % rosé ve všech barevných odstínech: od barvy čajové růže přes lososovou a vodní meloun až po fuchsiovou a karmínovou. Z barvy růžového vína toho můžeme vyčíst poměrně hodně, ale nejprve stojí za to pochopit, jak se správně vyrábí.

 

Existují tři způsoby, jak získat růžová vína. První a nejoblíbenější je obdoba výroby červených vín. Spočívá v extrakci pigmentů ze slupek hroznů při maceraci ve vinném moštu, který byl získán drcením. Macerace trvá krátce - jen několik hodin. Ne týdny jako u červených vín. Poté se oddělí slupky od moštu, který se dále fermentuje. Tento styl je preferován ve Španělsku a Portugalsku. Druhým způsobem je mletí modrých hroznů před začátkem fermentace (jako u bílých vín), aby se uvolnil pigment ze slupky. Takto získáte Rose d'Anjou. Posledním způsobem je jednoduše použít růžové hrozny, které se nacházejí ve francouzské Juře. Tyto hrozny mají růžovou dužinu a slupku. Zde se používá metoda plného kvašení jako v případě červených vín.


Mezi lidmi existuje mylná představa, že růžové víno je směsí bílého a červeného vína. Růžová vína se vyrábí z mnoha odrůd modrých hroznů. Jsou jednoodrůdové, i když často, zejména na jihu Francie, jsou to kupáže: Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Carignan. Na pultech obchodů najdeme i růžová vína z nejušlechtilejších světových odrůd, jako je Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Pinot Noir, Tempranillo a mnoho a mnoho dalších.


Jaké růžové víno vybrat?


Dobré růžové víno je zajímavou alternativou k červeným vínům a těžkým bílým vínům. Růžová vína velmi často pijí lidé, kteří své dobrodružství s tímto nápojem teprve začínají. Většina rosé z Evropy jsou suché návrhy, zatímco ty z Nového světa představují mnohem sladší styl. Čím je růžové víno tmavší, tím je pravděpodobnější, že bude mít co do činění s těžším a tříslovinovým vínem.

 

Růžová vína by vás měla překvapit svou svěžestí a ovocnou vůní. Jsou perfektní pro lidi, kteří pijí víno příležitostně a klasické červené je pro ně příliš těžké. Růžová vína se vyrábí z mnoha odrůd a chuťově se liší podle místa výroby. Například ve Francii mají blíže k bílým vínům, v Itálii k červeným vínům, ve Španělsku jsou plnější a kořenitější a v USA mohou být tak rozmanité, že jejich povaha závisí na vinaři. 


Která jídla podávat s růžovým vínem?


Rosé krásně doplňuje lehkým občerstvením, jako jsou saláty, zelenina a lehké úpravy mas. Páruje se také k předkrmům ochuceným omáčkou vinaigrette a italské kuchyni: pizza, těstoviny, špagety a další těstovinová jídla v rajčatové omáčce. Skvěle se hodí k mořským plodům, rýži, omeletám a pokrmům z ryb a drůbeže, ale zajímavé je, že bude skvělé i k uzeninám a dokonce i k houbám a vepřovému masu. Cenové rozpětí růžových vín je velmi velké. Neznamená to ale, že by se levnější výrobek kvalitou výrazně odlišoval od těch dražších. Při nákupu vína se vyplatí sledovat jeho strukturu a vůně. Cena růžového vína se odvíjí od ročníku, způsobu pěstování a výrobních nákladů, potenciálu zrání a získaných ocenění.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.