- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2020
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Primitivo/Zinfandel
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Sladké
- Obsah alkoholu
- Středně vysoký - do 14,5 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Puglia/Apulie
- Typ produktu
- Lahve
Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG
Madrigale z vinařství Produttori di Manduria je představitelem tradičního Primitiva v kategorii DOCG, které je ustanoveno pro vína pěstovaná a vyráběná podle tradičních postupů, ve vymezených oblastech na specifikovaném podloží a se zbytkovým cukrem. Výnos je zákonem omezený na 9000 kg/ha, avšak Produttori di Manduria používá hrozny z vinic s výnosem méně než polovičním. Průměrný věk révy je 50 let a je pěstovaná převážně systémem Alberello, tzn. volně bez opory. Sklizeň probíhá na konci září, kdy už hrozny začínají pozvolna zasychat. Víno se vinifikuje v nerezovém tanku a následně zraje v lahvi. Alkoholická fermentace probíhá při řízené teplotě 22-24 °C.
Intenzivní rubínová barva s fialovým meniskem, vůně zprvu lehce nesmělá, ale postupně se rozvíjí ve vrstevnaté a bohaté aroma, které evokuje zejména sušené fíky a datle, povidla a borůvkovou zavařeninu. Jako podkres tomu všemu je cítit fialka a lesní podrost. Jazyk a patro pak obalí delikátní sladkost podepřená jemnou kyselinou a taniny a rozvíjí se chutě moruše, lékořice, čokolády a kávy. Bohatá a dlouhá dochuť.
Párování
Zkuste sladit sladké Primitivo s pečenými mušlemi nebo s dekadentním humrem. Ovocnost sladkých červených vín může pěkně kontrastovat se zemitými jídly, jako je houbové rizoto nebo salát z řepy a kozího sýra. Sladkost vína může pomoci rozjasnit a zvýraznit pikantní chuť pokrmu.
Ideální teplota ke konzumaci je 10-14 °C.
Optimální doba zrání je do roku 2028.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.