- Vyprodáno
- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2019
- Typ
- Perlivé/ Šumivé
- Odrůda
- Ryzlink rýnský/Riesling
- Přívlastek
- Pét-nat
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Česká republika
- Region
- Morava
- Typ produktu
- Lahve
DOPORUČUJEME
Hodí se k pokrmům z ryb, drůbeže a také i k dezertům. Možno podávat jako aperitiv.
Pije se kalné, dobře vychlazené.
Doporučujeme před otevíráním vychladit na stojáka na 4 stupně Celsia a při otevírání je třeba dbát na maximální bezpečnost ubrusů do 3 let věku ;-)
Popřípadě se ještě podívejte na instruktážní video k Naš-š-š-emu Pét-Natu od J. Stávka.
O Vinařství Švásta a Kadlec
Víno od sympatických kluků z Rakvic. Igor Švásta a Honza Kadlec spolu pokračují v tom, co začali jejich otcové a dědové. Vyrábí víno pro sebe, svou rodinu a přátele. My máme štěstí, že se o tu radost chtějí podělit i s námi ;-) Jedná se o mikro, či spíše nano-vinařství, které hospodaří na pouhých 2 ha vinic v okolí Rakvic.
Vína jim zrají v nových dubových sudech, ve starých dřevěných sudech po dědovi a otci, v nerezových tancích nebo v plastových nádobách. Zkrátka ve všem, co je prázdné a po ruce a co se pro to které víno hodí.
Jak sami říkají: "K hroznům a vínům přistupujeme s respektem, snažíme se jim pomáhat a moc jim nepřekážet." Soustředí se jen na pár odrůd, které jsou pro rakvickou oblast typické, jako např.: Veltlínské zelené, Frankovka, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Tramín červený. Ale mají i Pálavu a Hibernal. A netypickou třešinkou v jejich odrůdové nabídce je určitě mladá odrůda Cabernet Dorsa!
Pét-Nat - přírodní šumivý originál
Pét-Nat je přírodní šumivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, ve které se díky tomu vytvoří bublinky, jež víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Ideálem je dosažení plné ovocné chuti hroznové šťávy, kterou nezažijete jinde, než při kampani ve sklepě. Dnes se jej chopili mladí vinaři, kteří spojují staré postupy s kvalitním zpracováním a marketingově pojímají tato vína jako hipsterskou nebo až punkovou záležitost.
Všechny naše Pét Naty najdete tady >>
Byl Julius Ceasar hipster?
Zkratka Pét-Nat pochází z francouzského slovního spojení Pétillant-Naturel, což znamená Šumivé-Přírodní. Výroba Pét-Natů má tradici hluboko v historii, vznikly prý nějakých 100 let před prvním šampaňským, a tvrdí se dokonce, že metodou rurale (nebo také ancestrale), tedy že se víno zalahvuje ještě dříve, než stihne poprvé dokvasit, se vína dělala už ve starém Římě. Na světlo světa je v současné době vytáhli vyznavači přírodních vín, a Pét-Nat se tak automaticky zařadil po bok např. autentických, oranžových vín nebo gruzínských kvevri.
Pét-Naty nemusí být jen výsadou hipsterských kruhů. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává síra, ani nic dalšího, mohou být vítanou šumivou alternativou pro citlivé jedince. Prostě nejpřírodnější bublinky v nejpřirozenější podobě. Cena Pét-Natů se v zahraničí běžně pohybuje i kolem 30 EUR, takže za pořádný punk je někdy třeba i pěkně zaplatit.
Výbušně dobré
Při jejich výrobě, resp. lahvování se musí hlídat aktuální zbytkový cukr, který nesmí překročit hranici 14 g/l proto, aby se limitoval tlak vzniklý uvnitř lahve a předešlo se nechtěnému střílení lahví již ve sklepě. Dále záleží na vinaři, jakou surovinu do lahve plní, proto se na trhu můžete setkat s Pét-Naty s různým množstvím přítomných kvasnic.
Každá lahev je originál
Diskutuje se také možnost filtrace vína – někteří vinaři ke zbavení vína kalů z estetických i chuťových důvodů přistupují, jiní to považují za ultimátní známku punku a nechávají kaly v lahvi, i když tím riskují, že se finální podoba vína zvrtne někam, kde nad ní nemají už žádnou kontrolu. Každé otevření takovéto lahve je pak malým dobrodružstvím, stran samotného otevření či chuti. Víno v lahvi je živé a neustále se vyvíjí a mění. Ale o tom přírodní vína jsou.
osvěžující, i když suché přesto krásně šťavnaté