- -100 Kč
- Vyprodáno
- NÁÁÁŠ VLAŠÁK

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Po důkladném interním testování (viz video) jsme ale také přemýšleli, že si ho rozebereme jen mezi sebou, protože ho není mnoho a další bude možná až za rok. Největší radost je však ta, o kterou se můžete podělit, proto nyní dáváme do placu (na web) všechny lahve, co na skladě máme ;-)
My mu s láskou říkáme NÁŠ ŠUMÁK, protože na jazyku pěkně praská a štipká jako citrusový vitacit, který si určitě pamatujete z dětství ;-) Je krásně osvěžující, ovocný, lehký, s citrusovými tóny a kyselinkou mladého Ryzlinku vlašského.
V lahvi vždy dokvasí do sucha, takže kdo nemá rád burčák pro jeho sladkost a lepivost, může se realizovat na tomto přírodním víně. Je třeba si uvědomit, že lahev obsahuje i kvasnice, protože víno není filtrované. Vězte, že při konzumaci tohoto Pét Natu získáte významný podíl z denní dávky vitamínů skupiny B. Čím více se příblížíte ke dnu, tím bude dávka větší. Proto před otevíráním doporučujeme zbytečně neštěrchat ;-)
V každé lahvi tohoto Pét Natu 2020 je zachycen vzácný okamžik mladosti vybraného Vlašáku, který máte šanci zažít jen, když jste ve sklepě u vinaře v pravý čas, kdy víno dokváší. V tu chvíli to už není mladý, sladký burčák, ale už se v něm ukazuje bohatá chuť vína, která není okleštěná filtrací. A jediným konzervantem je přirozeně, tj. kvašením, vzniklý oxid uhličitý, tedy bublinky. Takže tohle je víno ve své nejpřirozenější podobě bez jakýchkoliv přídavků a přípravků...
Chtěli jsme, aby náš Pét Nat byl krásný nejen v lahvi, ale i na lahvi, proto jsme si na etiketu vybrali ilustraci od Martiny Trchové. Děkujeme!
Testování našeho PÉT-NATU proběhlo za podmínek příjemného očekávání. Veronika řekla: "dej si pod to mističku" - každá lahev je originál a každé otevírání je malé dobrodružství!
Víno-klubí otvírák můžete nechat ležet, tahle šumivá lahůdka má (jako každý Pét-Nat) korunkový uzávěr!
NÁŠ TIP! Ochutnejte i další naše Pét-Naty. Srovnejte si mladý Piu Piu Riesling Pét-Nat 2017 a raritní archivní Schieferberg Riesling Pét-Nat 2010 z Mosely.
Pét-Nat je přírodní šumivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, ve které se díky tomu vytvoří bublinky, jež víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Ideálem je dosažení plné ovocné chuti hroznové šťávy, kterou nezažijete jinde, než při kampani ve sklepě. Dnes se jej chopili mladí vinaři, kteří spojují staré postupy s kvalitním zpracováním a marketingově pojímají tato vína jako hipsterskou nebo až punkovou záležitost.
Zkratka Pét-Nat pochází z francouzského slovního spojení Pétillant-Naturel, což znamená Šumivé-Přírodní. Výroba Pét-Natů má tradici hluboko v historii, vznikly prý nějakých 100 let před prvním šampaňským, a tvrdí se dokonce, že metodou rurale (nebo také ancestrale), tedy že se víno zalahvuje ještě dříve, než stihne poprvé dokvasit, se vína dělala už ve starém Římě. Na světlo světa je v současné době vytáhli vyznavači přírodních vín, a Pét-Nat se tak automaticky zařadil po bok např. autentických, oranžových vín nebo gruzínských kvevri.
Pét-Naty nemusí být jen výsadou hipsterských kruhů. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává síra, ani nic dalšího, mohou být vítanou šumivou alternativou pro citlivé jedince. Prostě nejpřírodnější bublinky v nejpřirozenější podobě. Cena Pét-Natů se v zahraničí běžně pohybuje i kolem 30 EUR, takže za pořádný punk je někdy třeba i pěkně zaplatit.
Při jejich výrobě, resp. lahvování se musí hlídat aktuální zbytkový cukr, který nesmí překročit hranici 14 g/l proto, aby se limitoval tlak vzniklý uvnitř lahve a předešlo se nechtěnému střílení lahví již ve sklepě. Dále záleží na vinaři, jakou surovinu do lahve plní, proto se na trhu můžete setkat s Pét-Naty s různým množstvím přítomných kvasnic.
Diskutuje se také možnost filtrace vína – někteří vinaři ke zbavení vína kalů z estetických i chuťových důvodů přistupují, jiní to považují za ultimátní známku punku a nechávají kaly v lahvi, i když tím riskují, že se finální podoba vína zvrtne někam, kde nad ní nemají už žádnou kontrolu. Každé otevření takovéto lahve je pak malým dobrodružstvím, stran samotného otevření či chuti. Víno v lahvi je živé a neustále se vyvíjí a mění. Ale o tom přírodní vína jsou.
Asi raději klasiku než tuhle šmakuládu.
Krásné moravské Pét Nat.
Chuťově sice skvělé, ale bohužel u všech tří otvíraných lahví skončila (téměř) půlka obsahu na podlaze/v dřezu/vytekla z balkonu - podle toho, kde byla z opatrnosti otvírána. Velká škoda každé kapky :-D
To je bomba letošního roku! Tato kreace mne naprosto nadchla a smekám klobouk před panem Ing. Stávkem, že to dokázal. Vypadá to a trochu i chutná jako burčák, ale zcela bez cukru. Jen pozor, po otevření hodně vyšumí, sklenice musí být na dosah! Vřele doporučuji všem, co mají rádi neobvyklé věci.
Don Simon alias JUDr. Jiří Zeman