- NOVÝ ROČNÍK 2024

Hibernal. Vinaři jej nenávidí, zákazníci milují. Je přesným opakem Sylvánu po všech stránkách. Je to populární, aromatický, novošlechtěnec, který v Mokrušově podání vyniká extravagantní aromatikou černého bezu, oranžových madarinek a žlutého melounu a šťavnatě ovocnou, lehce nasládlou chutí. Tento Hibernal je o něco sušší, než jeho loňský předchůdce (ten měl zbytkový cukr 17,1 g/l).
Hibernal je interspecifická odrůda, která vznikla křížením Seibel 7053 x Ryzlink rýnský. Dozrává později, podobně jako Ryzlink, ale má méně kyselinek.
Jak už název napovídá jedná se o náhorní trať která se rozprostírá kolem nejvyššího bodu v Mutěnicích, kde také v současné době stojí nově zbudovaná rozhledna. Vyšicko je více rovinaté s pozvolnými svahy, kde jsou viniční řady orientovány směrem východ - západ. Jedná se o poměrně vzdušnou a větrnou lokalitu, což je pro révu příhodné v období jarních mrazů nebo období tlaku houbových chorob.
Alkohol - 12,5 % (obj.)
Cukr - 9,1 g/l
Kyselina - 6,0 g/l
Víno se hodí k lehkým předkrmům, rybám, mořským plodům a chřestu. Také si ho vychutnáte s pečeným kuřátkem s nádivkou, třeba s jedlými kaštany. Ze sýrů je vhodný je aromatičtější kozí nebo ovčí sýr. Hibernal se popasuje také s pečeným vepřovým masem s pikantnějším kořením a s asijskou kuchyní.
Petr Mokruša, narozený a odkojený v Mutěnicích, nabyl své vinařské vědomosti studiem střední vinařské školy, Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě a poté u našich germánských sousedů, v Německu a Rakousku. Nakonec se rozhodl vrátit zpět do Mutěnic a zúročit získané zkušenosti ve svém vlastním vinařství, které založil v roce 2007.
Vinařství Mokruša leží přímo v srdci mutěnských vinných sklepů zvaných “Búdy”. Toto malé a mladé vinařství je zaměřené na výrobu menších partií vín, která připravuje šetrným způsobem z hroznů převážně vlastní produkce. Vlajkovou lodí vinařství je Rulanda šedá, protože zraje na 30leté vinici s hlinitopísčitou půdou a se sprašovým podložím, kde se jí náramně daří. Petrova vína každoročně sbírají ocenění na přehlídkách vín a největší radost mu udělala v roce 2009 komise evropských someliérů, když se rozhodla jeho vína podávat v Bruselu při předsednictví Česka v Radě Evropské unie.
Produkt obsahuje siřičitany.