- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2023
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Sauvignon
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Německo
- Region
- Pfalz/Falc
- Typ produktu
- Lahve
Po otevření vás pohltí novozélandské černorybízové tóny s linkou exotického ovoce. Druhý den má víno "Sancerre štych" kouře a kamení.
Chladné a suché podnebí v kombinaci s dobře propustným a na živiny bohatým vápencovým podložím nabízí ideální podmínky pro pěstování Sauvignonu. Réva může hluboce zakořenit, a proto je odolnější vůči stresu z nedostatku vláhy. Díky tomu také víno vyniká vysokou aromatičností a pěknou kyselinkou.
Před miliony let ležela oblast dnešního Pfalzu na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Sauvignonu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein).
O regionu Pfalz
Pfalz (nebo Falc a historicky také Palatin) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí Německa. Na severu hraničí s oblastí Rheinhessen, na jihu s Alsaskem. S Alsaskem toho má Pfalz hodně společného, a není to jen bouřlivá historie.
Oba regiony jsou zaklíněny mezi pohořími Vogézy a Haardt, které chrání oblasti před severními větry a zároveň na ně vrhají srážkový stín – Alsasko i Pfalz jsou proto velmi suché a slunné oblasti. Ty nejlepší polohy ve Pfalzi leží v tenkých proužcích na úpatích vrchů pohoří Haardt. Stejné podnebné podmínky Alsaska a Pfalze se však vlivem globální klimatické změny mění, a vinaři tak v posledních letech čelí enormně suchým létům s extrémně silnými jednorázovými bouřkami s kroupami, jež mají neblahý vliv na kvalitu a výnosy hroznů.
Co však nejvíce pojí oba regiony, je odrůdové složení vinic. Na většině vinic (v Pfalzi 40 %, v Alsasku 30 %) se zde pěstuje nejváženější německá odrůda Ryzlink rýnský (Riesling). Druhou nejpěstovanější odrůdou Pfalze, ovšem jen s 13 %, je pak Pinot Noir (pěstuje se od 90. let pro rostoucí oblibů sektů v Německu i celosvětově).
Ryzlinku se v Pfalzi daří jinak než v deštivějších a chladnějších oblastech země. Hrozny zde velmi dobře vyzrávájí a mošt dosahuje vyšší koncentrace, vína jsou pak pěkně tělnatá, aromatická (s kořenitějšími tóny než je tomu u Ryzlinků z Mosely) s příjemnou kyselinkou.
Vinařství Reh Kendermann
Vinařství Reh Kendermann vzniklo v roce 1999 sloučením vinařství Carl Reh (založeno v roce 1920) a Hermann Kendermann. Hrozny a mošt jsou nakupovány u smluvních pěstitelů v německých vinařských oblastech Pfalz a Rheinhessen. Na vlastních vinicích hospodaří tento rodinný podnik v oblasti Mosely, v jihozápadním Rumunsku (v Oprisoru) a v jihoafrickém Wellingtonu (Napier Vineyards). Dnes Reh Kendermann vyváží víno do 39 zemí po celém světě, čímž se stává jedním z předních německých vývozců vína. Reh Kendermann bylo prvním vinařstvím, které ve výrobě zavedlo proces fermentace za studena.
Krásně aromatické, svěží víno.
Šťavnatá dobrota, grep a bylinky
Svěží, velmi pitelný Sauvignon
Skvělé svěží víno, pro mě nádherný sauvignon.
Produkt obsahuje siřičitany.