Portská vína typu Tawny zrají v dubových sudech o objemu cca 550 litrů, kde probíhá silnější oxidace. Mají jemně potlačený ovocný charakter s kořenito-ořechovým nádechem a lehkou hnědočervenou barvou. V horkých letních dnech se můžou servírovat i mírně chlazená.
Obsah alkoholu: 20 %
Podáváme při teplotě: 14-15°C
Doporučení:
Portské je nejlepší jako aperitiv nebo jako doplněk k sladkým jídlům.
O VINAŘSTVÍ:
Symington Family jsou potomci Andrew James Symingtona a Beatrice Atkinsonové. Andrew James přijel do Porta ze Skotska roku 1882 a Beatrice byla potomkem Johna Atkinsona, který žil v Portu od roku 1814. Její otec a strýc byli obchodníci s portským s historickými kořeny až do poloviny 17 století.
Následujících 300 let hráli předci Symingtonů významnou roli v hostorii obchodu s portským i tichým vínem z oblasti Douro .Po druhé světové válce se nová generace Symingtonů, Michael, Ian a James, zasoužila o popularizaci vintage portských na světových trzích. Dosáhli toho v době, kdy spousta ostatních producentů a obchodníků prodávala své firmy, protože neviděli žádnou budoucnost. Během 40. a 50. let tvrdě pracovali, aby jejich firma vůbec přežila, aby obnovili vinice v údolí Doura a aby dále portské popularizovali.
Dnes Symingtonům patří 25 quint s celkovou plochou 1769 hektarů, z toho 940 hektarů je osázeno vinnou révou.
Na našich VÍNOVINÁCH se dozvíte, v jakých situacích Vám KPZ přijde vhod. :-)