Tuto lahev najdete v této kolekci:
- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2020
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Chianti/Sangiovese
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Toscana/Toskánsko
- BIO faktor
- Veganské víno
- Typ produktu
- Lahve
Odrůdové složení vína: 90 % Sangiovese, 5 % Ciliegiolo, 5 % Canaiolo.
Toto Chianti Superiore pochází z hroznů, které uzrály v nejlepších polohách Pisánských hor v severozápadním Toskánsku. Hrozny se sklízejí pouze ručně. Víno zrálo více než rok v tradičních sudech ze slavonského dubu.
Párování s pokrmy
Víno si dopřejte k steaku a grilovanému masu, ke skvělému italskému cacciatore (maso dušené v rajčatové omáčce s červeným vínem), perfektní bude i ke zrajícím sýrům. Podávejte při pokojové teplotě.
O vinařství Castellani
Od roku 1903 se rodina Castellaniů ve výrobě vína řídí heslem "Kvalita vína začíná na vinici". Vinařství řídí už čtvrtá generace Castellaniů. V rodině se z pokolení na pokolení předávají záznamy o prvních sklizních od počátku 20. století. Rodina vlastní po celém Toskánsku, mj. Tenute di Burchino v Pisánských horách. Celkem hospodaří na více než 1000 hektarech vinic.
Tenuta di Burchino se rozkládá na zhruba 37 hektarech na území vesnice Terricciola, v nejlepších polohách Pisanských hor. Tamní půdy jsou mimořádně bohaté na písek a jíl, což připomíná blízkost moře. Vinice Burchino a přilehlé vinařství dnes kromě výroby vín slouží jako centrum pro zachování zemědělské paměti v této oblasti. Nejlepší rodinná vína jsou uložena ve starověkém etruském hypogeu, jehož stáří se datuje až do roku 800 př. n. l.
Chianti Classico a Chianti Superiore
Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %. Tímto přívlastkem smí být označována pouze vína ze "srdce Chianti" mezi městy Castellina, Radda a Gaiole (tzv. Zlatý trojúhelník).
Vína z oblasti Chianti Superiore DOCG splňují ještě přísnější nároky, proto tvoří pouhé 1 % z celkové produkce Chianti. Na výrobu vína v rámci této apelace smějí být využity jen hrozny, které dozrály mimo oblast Chianti Classico. Vína se lahvují nejdříve 1. června a poté musí strávit minimálně 3 měsíce v lahvi.
Historie Chianti sahá až do roku 1872, kdy florentský politik Bettino Ricasoli přišel na to, jak vyrobit víno, které v mezinárodní konkurenci obstojí velkým francouzským vínům. Dnes je toto toskánské víno díky své silné chuti jedním z nejznámějších a nejznámějších italských vín.
Všechno, co jste chtěli vědět o Chianti, a báli jste se zeptat (třeba, jestli je to odrůda nebo oblast), najdete v našich Vínovinách >>
Veganské víno kombinuji se sýrem Gouda a lebedím si.
pěkně strukturované, komplexní víno a za tu cenu úžasné
Produkt obsahuje siřičitany.