Odrůda Viognier
Viognier je bohaté, olejnaté bílé víno, které pochází ze Severní Rhôny a rychle získává na popularitě hlavně v Kalifornii a Austrálii. Vína často zrají v dubu, aby získala podobné vlastnosti jako Chardonnay. Primární chutě Viognier jsou mandarinka, broskev, mango, zimolez a růže.
Ve vinařství Carlo Pellegrino rostou keře odrůdy Viognier na vinicích v sicilské provincii Trapani v nadmořské výšce 300 m nad mořem. Půda ve vinici je jílovitá, bohatá na minerály. Podnebí je středomořské, mírné a deštivé v zimě a horké a suché v létě.
Hrozny byly sbírány ve druhé polovině srpna a a následně zrály 4 měsíce v nerezu.
Analytika
Alkohol - 12,5 % (obj.)
Cukr - 4,0 g/l
Kyselina - 4,0 g/l
Párování
Tento Vioginier bude ideálně v kombinaci s vegetariánskými jídly, jako jsou těstoviny se smaženou cuketou nebo s "pasta arriminati" (typický sicilský pokrm), s chřestem, ale také se syrovými rybami a mušlemi.
Viognier zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo chřest blanšírovaný ve víně a badyánu. Je jedním z mála vín, které si poradí i se zálivkou vinaigrette!
Podávejte vychlazené na teplotu 8-12 °C.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vše o vinařství Carlo Pellegrino se dozvíte zde →
Na mě trochu moc navoněné.
Produkt obsahuje siřičitany.