Vinice Salinaro se nachází přímo na mořském břehu, jeho otisk cítíte jako jemnou linku v dochuti vína.
Region západní Sicílie
Západní Sicílie je kraj razovitý, rozpálený, ošlehaný mořskými větry. Z hlediska pěstování vína je nejdůležitější to, že horké subtropické klima ostrova (do Afriky je to odsud, co by kamenem dohodil) neustále ochlazují mořské větry. Réva proto není vystavena riskantním úmorným vedrům. Navíc teplotní rozdíly mezi dnem a nocím zajišťují pěknou kyselinku. Vína nejsou fádní. Mají ovocný svěží projev a v jejich chuti se projevuje vysoký obsah soli v půdě.
O odrůdě Grillo
Grillo je nejslavnější bílá sicilská odrůda. V Itálii se její prestiž rovná slávě odrůd Soave, Gavi a Pinot Grigio. Vína bývají svěží, ovocná s tóny citrusů a jablek a také s jemnou oříškovou linkou. Říká se, že odrůda Grillo tvořila část mamertina – nejoblíbenějšího vína Julia Césara.
Hrozny vyzrávají až k velmi vysokému obsahu cukru, proto víno snadno oxiduje. Se současnými technologiemi lze lépe uhlídat především obsah thiolu ve víně. Proto nyní ve vínech z odrůdy Grillo dominují spíše ovocné tóny než ty zemité (jako v minulosti). Zlí jazykové dokonce tvrdí, že to ale není správný projev Grilla. My si naopak ovocnost vína užíváme a vám ji rádi doporučujeme.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo Portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd jako je například Syrah.
Produkt obsahuje siřičitany.