Tuto lahev najdete v těchto kolekcích:
Víno je vyrobeno ze dvou původních odrůd: Monastrel (Mourvédre) a Garnacha Tintorera (Grenache Noir).
O vinařství BODEGAS LUZÓN
Vinařství BODEGAS LUZÓN bylo založeno v roce 1916 a vlastní více než 500 ha vinic v apelaci Jumilla DO, v oblasti širých plání a údolí. Podnebí v tomto regionu je slunné, suché s malými srážkami, které nedosahují ani 300 litrů na metr čtvereční za rok. Průměrná teplota oblasti je 16 stupňů Celsia. Zimy jsou chladné. Teploty padají až k nule. Léta jsou horká. Teploměr často ukazuje více než 40 stupňů. Půdní profil vykazuje velký podíl křídy, jejíž retenční vodní kapacita a střední propustnost pomáhají révě přežít při dlouhodobém suchu. Ve vinařství BODEGAS LUZÓN si zakládají především na dobrém zrání vín v kvalitních sudech z francouzského a amerického dubu - mají jich okolo 2 400.
Roble – Crianza – Reserva a jak se v nich vyznat?
U španělských vín rozlišujeme obecně několik kategorií vín podle délky stárnutí:
JOVEN (mladé víno) se uvádí na trh rok po sklizni a je určeno ke krátké spotřebě.
COSECHA je víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi.
ROBLE zraje 3-8 měsíců v dubových sudech.
CRIANZA zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v dubových sudech. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.
RESERVA – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi.
GRAN RESERVA – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.
V apelaci Rioja DOCa se uplatňují ještě příšnější kritéria – doba zrání v sudu (a následně v lahvi je mnohem delší).
Apelace Jumilla DO
Apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.
V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.