

Víno ze 40 let starých vinic.
Vhodné ke snoubení s červeným masem, zvěřinou, plnotučnými sýry a dušeným masem.
Vinařství BODEGAS LUZÓN bylo založeno v roce 1916 a vlastní více než 500 ha vinic v apelaci Jumilla DO, v oblasti širých plání a údolí. Podnebí v tomto regionu je slunné, suché s malými srážkami, které nedosahují ani 300 litrů na metr čtvereční za rok. Průměrná teplota oblasti je 16 stupňů Celsia. Zimy jsou chladné. Teploty padají až k nule. Léta jsou horká. Teploměr často ukazuje více než 40 stupňů. Půdní profil vykazuje velký podíl křídy, jejíž retenční vodní kapacita a střední propustnost pomáhají révě přežít při dlouhodobém suchu. Ve vinařství BODEGAS LUZÓN si zakládají především na dobrém zrání vín v kvalitních sudech z francouzského a amerického dubu - mají jich okolo 2 400.
U španělských vín rozlišujeme obecně několik kategorií vín podle délky stárnutí:
JOVEN (mladé víno) se uvádí na trh rok po sklizni a je určeno ke krátké spotřebě.
COSECHA je víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi.
ROBLE zraje 3-8 měsíců v dubových sudech.
CRIANZA zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v dubových sudech. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.
RESERVA – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi.
GRAN RESERVA – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.
V apelaci Rioja DOCa se uplatňují ještě příšnější kritéria – doba zrání v sudu (a následně v lahvi je mnohem delší).
Apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.
V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.
Lahoda, výrazný ovocný buket, plné víno.
lehounká grenache
Toto je paráda.
Hodně tmavá barva, lákavá vůně, silná chuť.
Produkt obsahuje siřičitany.