• Sleva!
  • Sleva!
Sevar rosé
Sevar rosé

František Veverka | Sevar rosé, suché, 2019

Moravská odrůda výborné kvality vznikla křížením Seyve Villard x Svatovavřinecké. V jejím aroma i chuti dominuje drobné lesní ovoce, které přechází do květinových tónů. Suché.

129 Kč
Zisk korků: 4
Zbývá 45 ks
Množství:

Kód: VEV.001
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

SUCHÉ VS. POLOSUCHÉ

Při rozdílu cukr mínus kyseliny do výše 2 g/l si může vinař vybrat, zda své víno označí jako suché nebo polosuché. Tohle růžové víno má 8,3 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin, proto ho díky tomuto rozdílu můžeme zařadit jak do kategorie "suché" - což preferujeme my, podle chuti, tak do kategorie "polosuché", kterou si vybral vinař a nalepil to i na etiketu. Toliko pro vysvětlení, proč my suché a proč etiketa říká polosuché.

O ODRŮDĚ SEVAR

Odrůda SEVAR byla vyšlechtěna v moravských Polešovicích křížením Seyve Villard se Svatovavřineckým. Cílem tohoto křížení bylo vypěstovat odrůdu, která by byla odolná plísním a jiným nemocem, ale taky mrazům (vydrží prý stejnou zimu jako Frankovka -23°C), a taky aby brzy a dobře dozrávala, tj. aby se z ní dalo udělat dobré červené i na Moravě (a bez kompromisů!).

Sbírá se podobně jako Portugal někdy na přelomu srpna/září, takže by se z ní dalo s úspěchem vyrábět mladé víno.

Díky tomu, že dobře odolává plísním a taky třeba padlí, je vhodná pro BIO zemědělství, kdy na ní lze navíc ušetřit i na BIO postřikách. Místo 6 postřiků se dokáže SEVAR i v horších ročnících udržet jen se 2 postřiky. Veverkovi obhospodařují v BIO režimu cca 4000 hlav (keřů) SEVARu.

Tento jejich Sevar byl tudíž vyroben z BIO hroznů. Citlivé konzumenty jistě potěší i to, že i samotná vína obsahují 4-5x méně síry, než povolují normy, takže nezatěžují vaše tělo, ani přírodu.

SEVAR je "nová" moravská odrůda, i když byla vyšlechtěna už v roce 1964. Ovšem po nějakých peripetiích byla do Státní odrůdové knihy zapsána až v roce 2008. Vysazována byla od roku 2004, takže vína z ní jsou nová a poměrně vzácná. Předpokládám, že se jeho výsadba bude dále rozrůstat...

O VINAŘSTVÍ VEVERKA ČEJKOVICE

Vinařství Františka (otce) a Tomáše (syna) Veverkových poznáte podle mlýna na etiketě, kterému v Čejkovicích říkají větřák. Rodinné vinařství založili v roce 1992, i když rod Veverků vinaří už od nepaměti. V současnosti hospodaří na 15 ha vinic vysázených na prvotřídních viničních tratích v katastru obce Čejkovice, ležící v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy s velmi příznivými klimatickými a půdními podmínkami.

Své vinice obhospodařují v BIO režimu, což mimo jiných znamená úplné vyloučení chemických hnojiv či chemických postřiků. Ročně vyprodukují cca 50.000 lahví harmonických, elegantních, ale i netradičních vín, jež jsou pravidelně oceňována na prestižních domácích i zahraničních soutěžích.

Hodnocení

10.11.2020

Suché, dobré, bez zvláštních rysů.

09.07.2020

04.07.2020

27.04.2020

31.03.2020

31.03.2020

25.03.2020

13.03.2020

Nejnovější tematické kolekce vín

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.