RIPASSO se vyrábí tak, že se do mladé Valpolicelly přidávají výlisky hroznů (matoliny) Amarone. Hrozny na výrobu Amarone, jsou tím nejkvalitnějším, co se v této oblasti produkuje. Sbírají se jako poslední, kdy už jsou suché a hodně koncentrované. Když je potřeba, tak se nechávají dále vysušit až po dobu dalších 120 dní. Díky tomu se uvnitř rozinky zkoncentruje hroznový cukr i aroma. Po jejich maceraci a vylisování se tyto vzácné matoliny použijí jako přírodní přísada do mladého vína Valpollicela, ve kterém dále macerují. "Obyčejná" Valpollicela tak díky přírodním taninům z výlisků Amarone získá komplexnější strukturu, pevné tělo, intenzivnější chuť, barvu i vůni, a prodlouží se jí možnost zrání. Víno je sametovější a elegantnější. Ripasso je vlastně mladším bratrem slavného vína Amarone.
Terroir:
Vinohrady se nachází severně od Verony. Jsou vysázeny na pahorkatých svazích se středně těžkými půdami s dostatkem volného vápna. Obce, do jejichž katastru tyto vinice patří, jsou: Negrar, Fumane, St. Pietro/Cariano a Marano.
Víno Ripasso DOC z řady Antichello je vyrobené z odrůd Corvina Veronese (70%) a Rondinella (30%).
Charakteristiky: Alkohol 13,5 % obj., kyselina 5,70‰, Extrakt 29‰.
Zrání: Víno zrálo 9 měsíců ve středně velkých sudech ze slavonského dubu, 3 měsíce na lahvi.
Doporučujeme k: pečínkám, zvěřině a hodně zralým sýrům.