Odrůda Primitivo, která pochází z podpatku italské poloostrovní kozačky, je čím dál populárnější. Často se bohužel stává, že na to vinaři hřeší a vyrábí ji v takovém unifikovaném stylu. Vinař Damiano Callo na to jde opačně. Dělá ji tak, jako ji dělal jeho praděda před 100 lety. Největším rozdílem mezi moderním a starým způsobem výroby je použití kvasinek. Damiano Callo nepouživá šlechtěné kvasinky, ale nechává hrozny kvasit jen s těmi, co se přirozeně vyskytují na jeho vinici nebo ve sklepě.
Divoké (uměle nešlechtěné) kvasinky kvasí neřízeně a také nemají takovou nadopovanou výdrž, proto umírají, když vyrobí cca 13 - 13,5 % alkoholu. Takže toto rustikálnější Primitivo má méně alkoholu, než je běžné, a proto v něm zůstává více zbytkového cukru, než je běžné (cca 7 - 8 g). Ten v něm ale dělá nádherně ovocnou, sametově elegantní chuť s tóny zralých fíků a jahod. Díky zrání ve velkých sudech ji ještě dokreslují tóny mandlí a lískových oříšků.
Co mě na něm ale baví nejvíc je jeho vůně. Nejprve zavoní jako fialky a když se ve skleničce plně rozvine, ucítíte v něm zralé, možná až trošku přezrálé, lesní jahůdky. Je to opravdu velmi intenzivní. Vína tohoto rustikálního typu prý obvykle dozrávají do animálních tónů. Já mu teď ale říkám fialkové Primitivo.
Až se do něj vpijete, zavřete oči a představte si nádhernou vinici na pobřeží, s podložím ze samých bílých oblázků, které září ve svitu slunečních paprsků. Vinice je také rustikální, keříkovitá (žádné řádky nebo sloupky) a jednotlivé rostliny jsou zde velmi staré, takže dávají velmi koncentrované a krásně zralé hrozny.
P. S. Primitivo je název italské autochtonní odrůdy, který je odvozen od slova "původní" (myšleno jako původní odrůda), a nikoliv od slova "primitivní" (jak by se mohlo zdát), nebo od významu "první zralé" (což tak obvykle je).
P. P. S. V Kalifornii je Primitivo známé jako Zinfandel ;-)