Víno je harmonické s vyrovnanou dochutí jahod. Disponuje výraznou kyselinou v kombinaci s cukrem. Svojí povahou je předurčeno pro delší pití
Doporučujeme k rybám a mořským plodům. Archivaci nejméně do roku 2021.
Alkohol - 13% (obj.)
Cukr - 0,5 g/l
Kyselina - 6,9 g/l
Pinot noir má ze všech tří Hortových rosé tradičně nejsvětlejší barvu. Jirka Hort ho schválně vyrábí na půl cesty mezi téměř bezbarvým klaretem a růžovým rosé. Klarety totiž mívají nejelegantnější a nejovocnější vůni a roséčka zas, díky i byť krátké maceraci na slupkách, získávají tělo. Toto víno je výsledkem ideálního kompromisu z obou procedur.
Tento Pinot má ze všech uváděných rosé nejdelší archivační potenciál. Pinotům prostě zrání sluší a když vydržíte a nevypijete si ho hned, tak na podzim uvidíte růžové prasátko a ochutnáte, jak se ze svěží růžovky stane parádní burgunda ;-)
Nejlepší bude na přelomu srpen/září.Doporučujeme ho ale také jako ideální víno k letní večeři, při které se bude podávat červené maso, které byste jinak zapíjeli červeným, na které ale v létě nemáte tolik chuť.
Veroničiny zápisky
Jedná se o velmi, ale velmi (až gastronomicky) suché rosé s velkým archivačním potenciálem. Buď si ho tedy dejte k jídlu (třeba k jak jinak než dorůžova upečené panence) nebo do sklepa, odkud si ho vyneste až bude Babí léto.