- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2019
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Chianti/Sangiovese
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Středně vysoký - do 14,5 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Toscana/Toskánsko
- Typ produktu
- Lahve
DOPORUČUJEME
Perfektní bude k hutnějším masovým polévkám a zrajícím sýrům.
JAK JE TO S CHIANTI?
Je Chianti odrůda nebo apelace?
Přestože je Sangiovese základem všech velkých červených vín z Itálie, většina milovníků italského červeného vína si myslí, že tato nejrozšířenější italská odrůda se nazývá Chianti. Na našich stránkách sice můžete Chianti filtrovat jako odrůdu, ale jen z důvodu snadného vyhledávání.
>> VŠECHNA NAŠE CHIANTI NA JEDNOM MÍSTĚ
Jinak jsme si vědomi, že Chianti je víno, které dostalo název podle kraje Chianti, jedné z nejkrásnějších oblastí Toskánska, ovšem není to samostatná odrůda. Chianti se vyrábí z odrůdy Sangiovese, která se vyznačuje vyšší tříslovinou, a proto se pro zjemnění chuti míchá s dalšími odrůdami, tradičně s odrůdou Canaiolo.
Dříve se dokonce do tohoto slavného červeného vína přidávali i bílé odrůdy. Vzniklé víno bylo jemnější a rychleji pitelné, snížil se mu však archivační potenciál. Poslední takové víno však bylo vyrobeno na konci 70. let a oficiální zákaz na tento postup v roce 2006 byl už jen potvrzením faktu.
Sangiovese má v Chianti ty nejlepší podmínky k zrání (teplé počasí, ideální nadmořská výška – 250 – 550 metrů nad mořem, kyprá vápenatá půda nebo zvětralý pískovec). Mladé víno Chianti mívá květinový, lehce kořenitý buket, ve starším víně pak ucítíte tóny kůže a tabáku, skořice a jemnou kyselinku. Chianti si otevřete k italským těstovinám, pernaté zvěři, k jehněčímu a hovězímu s lehkými omáčkami.
Přísný a přísnější
Svou první certifikaci získala vína z Chianti už v roce 1716. Apelační systém Chianti, jak ho známe dnes, se ustálil až ve druhé polovině 20. století. Rozlišuje vína certifikace Chianti DOC, Chianti DOCG (a také IGT ale o tom až jindy ;-), které dále mají své podoblasti především podle toho, z jaké části oblasti vína pocházejí.
My se podíváme jen na rozdíl mezi dvěma podtypy, které se odlišují především přísností podmínek, které musí splňovat
CHIANTI CLASSICO
Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %. Jsou to pouze vína ze "srdce Chianti" mezi městy Castellina, Radda a Gaiole (tzv. Zlatý trojúhelník).
Chianti Classico exkluzivně ve Víno-klubu
Il Tesoro - Chianti Classico DOCG
Oro dei Sani - Chianti Classico DOCG
CHIANTI SUPERIORE
Vína z oblasti Chianti Superiore DOCG splňují ještě přísnější nároky, proto tvoří pouhé 1 % z celkové produkce Chianti. Na výrobu vína v rámci této apelace smějí být využity jen hrozny, které dozrály mimo oblast Chianti Classico. Vína se lahvují nejdříve 1. června a poté musí strávit minimálně 3 měsíce v lahvi.
Chianti Superiore DOCG exkluzivně jen ve Víno-klubu
Castellani - Tenute di Burchino - Chianti Superiore DOCG
Všechno stopy vedou k Sangiovese
Sangiovese je velmi stará tradiční italská odrůda, její stopy byly nalezeny už v amforách, kterými staří Etruskové zpříjemňovali svým mrtvým odchod na onen svět. Neexistuje víno z Toskánska, jehož základ by Sangiovese netvořilo. Nicméně, pro jeho vysokou tříslovinatost a kyselost, se k Sangiovese většinou přimíchává některá z jiných italských (od 70. let oficiálně i neitalských) odrůd, takže víno čistě z odrůdy Sangiovese si nedáte skoro nikdy.
A kdo by se snad chtěl v problematice Chianti a Sangiovese ještě víc vyžít... máme tu druhý vzdělávací stupeň v podobě zevrubné informace o klonech Sangiovese - a to bude teprve sci-fi!
Klony, které útočí na vaše smysly
Během dlouhé vinařské historie v Itálii se po celém Apeninském poloostrově rozšířily klony Sangiovese. Znalci odhadují jejich dnešní počet na více než 10 tisíc. Mezi nejdůležitější patří Sangiovese Grosso, ze kterého se dělají dvě slavná vína: Brunello di Montalcino a jeho „mladší bratr“ Rosso di Montalcino.
Rozdíl mezi těmito víny je v době zrání a ve stáří vinic, z jejichž hroznů se vína vyrábějí. Zatímco Brunello zraje minimálně 3 roky v sudu a rok v lahvi (čím déle v sudu, tím kvalitnější a dražší víno), Rosso se nechává zrát kratší dobu, je proto svěžejší, méně koncentrované a levnější.
Brunello zraje jako muž – čím starší, tím lepší
Za prvního výrobce Brunella je považován Hrabě Santi, který disponoval takovými finančními prostředky, že nemusel vyprazdňovat sudy každý rok, aby udělal místo pro novou sklizeň, ale ve svých rozsáhlých sklepech si mohl dovolit nechat víno zrát déle než jiní vinaři. Brunello di Montalcino se považovuje za nejprestižnější označení původu vína.
Je to víno nesmírně silné, jako mladé víno je téměř nepřístupné, jeho drsné třísloviny se však během dlouhého zrání přemění v nádherný buket, připomínající koření a nasládlý tabák. V Brunellu také ucítíte vůni třešní a často i jemný náznak pomerančové kůry. Pro Brunello je charakteristická také vůně červeného ovoce a kakaa. Toto skvělé toskánské víno se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům. Musíte mu ale nechat čas!!!
Víno pro papežský stolec
Druhým oblíbeným klonem Sangiovese je Prugnolo, které se pěstuje v okolí městečka Montepulciano a tvoří základ pro Vino Nobile di Montepulciano. Vino Nobile je historicky spjato s nejvyšší společenskou třídou. Nikdy nebylo určeno pro prostého člověka, dodáváno bylo například na papežský dvůr.
Základem Vino Nobile je samozřejmě odrůda Sangiovese, do ní se přidává až 20 procent Canaiolo Nero a někdy i další podíl dalších modrých odrůd. Vino Nobile je tělnaté, ale přes svou sílu působí ovocným dojmem, je v něm cítit lesní plody a někdy dokonce květiny, například fialky. Co do plnosti chuti je Vino Nobile někde mezi Brunellem a Chianti. Nejlépe se pije k pořádnému hovězímu bifteku.
Jeho "mladší bratr", vyráběný též z odrůdy Sangiovese, jen z mladších vinic a s menší dobou zrání na sudu a v lahvi, se jmenuje Rosso di Montepulciano. Toto se nám často plete s vínem z odrůdy Montepulciano d´Abruzzo, což je úplně jiná pohádka z oblasti Marche...
Mám ročník 16.
Ještě má čas.