- -110 Kč
- vyzrálé Chardonnay
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Toto víno je krásným příkladem zralého Chardonnay, tedy Chardonnay vyrobeného z dokonale vyzrálých hroznů a zároveň již nádherně uleželého vína v lahvi. Dále v sobě snoubí expresivní styl vín z Nového světa s tradičním zpracováním zaměřeným na podtrhnutí celkové harmonie a starosvětské elegance. Je úplným protipólem aktuální nabídce mladých vín, která na nás útočí intenzivní aromatikou, šťavnatostí a lehkostí.
Víno je skvělým reprezentantem odrůdy Chardonnay, která je v posledních dvou dekádách utiskována popularitou Ryzlinků.
Od prvního otevření lahve se aromatický profil vína neustále mění. My tuto Chardonku popíjíme již 8. den a stále nás baví. Delšího výzkumu se ale již bohužel nedočká, protože právě ve skleničce dopíjíme krystalky vinného kamene ze dna lahve. To je však jen jasným důkazem, že víno je živý organismus a nebylo před plněním do lahve nijak znásilňováno.
Nejvíc na tomto víně oceňujeme krásnou kyselinku, jež se chutí vine až k dlouhé citrusové dochuti, příjemně čistí pusu a nabádá k dalšímu napití. Aromatiku má věru bohatou, projevují se v ní tóny bílých květů, kamenného prachu, jitrocelový sirup, kouřivost, kůra citrusů či žlutých Vexta bonbónů značky Jojo. Záleží, ve kterém okamžiku k němu zrovna čicháte.
Je však důležité vínu dát čas a v klidu se do něj vpít. Není to nic prvoplánového. I jeho chuť je nádherně harmonická, vévodí ji samozřejmě zmiňovaná kyselinka, za vyzdvihnutí však stojí i její plná až krémovitá textura, kterou víno získalo díky zrání v sudech z francouzského dubu a dlouhému míchání na kvasnicích.
St. Catherine je oblíbená trať Leon Bestera, hlavního vinaře vinařství Napier. Leon si na ní vybírá pouze nejzralejší hrozny a pro jejich zpracování používá burgundské techniky výroby vína, jako je lisování celých hroznů a kvašení i zrání na jemných kalech ve francouzských dubových sudech.
Po lisování celých hroznů toto Chardonnay kvasilo při 15-18 ° C a zrálo jeden rok ve francouzských dubových sudech. 30 % vína zrálo v novém dubu a zbytek v sudech po 2., 3. a 4. použití. Po dobu 3 až 4 měsíců víno zrálo na primárních kalech před prvním stáčením. Poté víno leželo na jemných kalech a každý den po dobu 6 měsíců prováděl vinař batonnage (promíchávání), pak už se míchalo "jen" každý týden po dobu následujících 3 měsíců. Víno se díky takto vymazleným postupům vyznačuje typickou zlatou barvou a krémovitou strukturou.
Vinařství Napier vlastní vinice na jihozápadě JAR v Napieru, v Ranzadale a v Bassanu. Vinice v Napieru se rozkládají v nádherném údolí poblíž Wellingtonu v západním Kapsku.
Vinařství si zakládá na vínech, která odrážejí rozmanitost Jižní Afriky: řada Lion Creek, to jsou vína pro každý den. Vína z řady Single Vineyard jsou vína inspirovaná Evropou - hrozny pro výrobu těchto vín pocházejí jen z jedné vinice, což je pro novosvětská vína výjimečné. Vinařství se inspiruje také stylem velkých vín z Bordeaux, využívá staré i nové barikové sudy a výsledkem je jejich úžasné víno Blend Red Medallion.
Město a stejnojmenná jihoafrická vinařská oblast Wellington se nachází na úplném jihozápadě Jihoafrické republiky, v srdci vinařské oblasti Cape. Vinice zde byly založeny v roce 1906, kdy investoři, okouzleni tamním středomořským podnebím, vložili značné částky peněz do nastartování jihoafrického vinařského průmyslu. Avšak na světovou scénu zapůsobila vína z Wellingtonu až ve 40. letech 20. století. Dnes se zde pěstuje především Shiraz a Cabernet Sauvignon, ale také Pinotage a Viognier. Wellington patří k hlavním turistickým lákadlům regionu. Každým rokem sem za vínem přijíždí stále více návštěvníků.
pěkně zakomponovaný sud nepotlačující pěkný odrůdový projev