Kendermanns - Classic Riesling - Pfalz
Kendermanns - Classic Riesling - Pfalz

Kendermanns | Classic Riesling - Pfalz, polosuché, 2019

Víno, jehož charakteristikou je svěží a čistá vůně, v níž jsou minerální tóny protknuty ovocně citrusovou chutí. Polosuché.
189 Kč
Zisk korků: 5
Zbývá 51 ks
Množství:

Kód: KE.119
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

ROČNÍK 2019 – nejlepší ročník Ryzlinku rýnského v historii

 

Podle slavného vinného kritika Jamese Sucklinga je ročník 2019 nejlepší ročník Ryzlinku rýnského, jaký kdy ochutnal ve své čtyřicetileté kariéře. Od roku 1983 si na takový ročník nevzpomíná. Vína roku 2019, od suchého až po klasický styl s přírodní hroznovou sladkostí, jsou prostě v úžasné kvalitě. Rok 2019 je jedním z největších ročníků moderní doby a budeme si ho prý pamatovat po celá desetiletí, možná i generace.

 

Vinař Cornelius Donnhoff řekl, že rok 2019 je klasický německý ročník se strukturovanou kyselinkou, jako ročník 2001, ale v kombinaci s mnohem větší zralostí hroznů.

 

Vína jsou zralá a koncentrovaná, a přesto svěží. Ve vůni jsou jemná a v chuti minerální s hedvábnou strukturou. Díky tomu jsou opravdu lahodná a pít tento ročník je dechberoucí zážitek!

 

Každý, kdo se zajímá o víno, ví, že globální oteplování přineslo výhodu chladnějším regionům jako je např. Německo, které je tak jedním z velkých „vítězů“ globálního oteplování.

 

Německo je stále chladnější než Bordeaux, Rioja, Toskánsko nebo Napa. Avšak v absolutních číslech se klimatická situace v Německu dramaticky změnila k lepšímu. Klimatické statistiky říkají, že posledním opravdu špatným ročníkem v Německu (protože vegetační období bylo příliš chladné na to, aby Ryzlink správně dozrál), byl rok 1984 a od roku 2014 byl každý ročník neobvykle teplý.

 

To znamená, že zelené příchutě německých vín jsou minulostí a téměř každý rok jsou nyní ve všech 13 vinařských oblastech Německa k dispozici vysoce kvalitní suchá vína. Není proto divu, že se dnes Německo specializuje na elegantní suché bílé a suché červené víno!

 

Dnes je největším nebezpečím hroznů déšť v kombinaci s teplými teplotami, který vede k jejich hnilobě, ale toto byl vážný problém naposledy v roce 2014.

 

Nyní si pojďme ročník 2019 dát do tohoto nového klimatického kontextu. Rok 2019 nebyl na rozdíl od některých regionů, jako například středomořské Francie, vůbec nejteplejším vegetačním obdobím, i když v tomto roce padlo mnoho teplotních rekordů. Nejteplejším byl rok 2018, kdy byly průměrné teploty srovnatelné s Napa Valley v Kalifornii a přibližovaly se průměrným teplotám v Barossa Valley v jižní Austrálii. V roce 2019 se střídala chladná a vlhká období se třemi vlnami veder (koncem června, koncem července a koncem srpna).

 

Může to znít jako skvělá zpráva, ale nic není černobílé. Během první vlny veder koncem června, kdy teploty kulminovaly na 40 °C, došlo k „popálení“ mnoha hroznů Ryzlinku rýnského. Toto náhlé scvrknutí hroznů nastává, když se voda odpaří rychleji, než ji réva dokáže načerpat, a tím je zničena. V závislosti na místě (nejvíce byla zasažena Mosela) byla ztráta 10 % až 30 % úrody a na několika plochách byla ztráta stoprocentní. Hořko-sladkou dochutí tohoto vynuceného snížení výnosu je výjimečná koncentrace těchto vín.

 

Pro mnoho německých vinařů je nyní nejdůležitější kategorie Kabinett. Vinaři produkují intenzivní a komplexní vína i přes jejich nízký obsah alkoholu. Podle Sucklinga to vypadá to, že tato kategorie zažije významný růst svého podílu na trhu.

 

Nejlepší věcí na německém roce 2019 je to, kolik vinařů vyrobilo vůbec svá nejlepší vína.

„Po desetiletích sbírání vína mám plný sklep, ale rychle vytvářím prostor pro německé Ryzlinky 2019 a německá červená vína 2018, protože jsou velmi výjimečná. Připomínají mi nejlepší ročníky 1983, 1990, 2001 a 2007, ale rok 2019 je vrcholný. Skutečně to poznáme, až ochutnáme ročník 2019 pět let po nalahvování. S touto kombinací rovnováhy a koncentrace by měl skvěle stárnout. Jediný problém je, že už teď chutnají tato vína tak skvěle, že je velmi těžké odolat tahání zátek a odšroubování uzávěrů. To je to nejlepší doporučení k nákupu!“, uvedl James Suckling k ročníku 2019 německých Ryzlinků.

 

 

O regionu Pfalz

Před miliony let ležela oblast dnešního Pfalzu na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Rieslingu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein). Její pórovitost dovoluje révě hluboce zakořenit. Na těchto vinicích proto vznikají vyvážená vína s příjemnou kyselinkou.

 

Pfalz (nebo Falc a historicky také Palatin) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí Německa. Na severu hraničí s oblastí Rheinhessen, na jihu s Alsaskem. S Alsaskem toho má Pfalz hodně společného, a není to jen bouřlivá historie.

 

Oba regiony jsou zaklíněny mezi pohořími Vogézy a Haardt, které chrání oblasti před severními větry a zároveň na ně vrhají srážkový stín – Alsasko i Pfalz jsou proto velmi suché a slunné oblasti. Ty nejlepší polohy ve Pfalzi leží v tenkých proužcích na úpatích vrchů pohoří Haardt. Stejné podnebné podmínky Alsaska a Pfalze se však vlivem globální klimatické změny mění, a vinaři tak v posledních letech čelí enormně suchým létům s extrémně silnými jednorázovými bouřkami s kroupami, jež mají neblahý vliv na kvalitu a výnosy hroznů.

 

Co však nejvíce pojí oba regiony, je odrůdové složení vinic. Na většině vinic (v Pfalzi 40 %, v Alsasku 30 %) se zde pěstuje nejváženější německá odrůda Ryzlink rýnský (Riesling). Druhou nejpěstovanější odrůdou Pfalze, ovšem jen s 13 %, je pak Pinot Noir (pěstuje se od 90. let pro rostoucí oblibů sektů v Německu i celosvětově).

 

Ryzlinku se v Pfalzi daří jinak než v deštivějších a chladnějších oblastech země. Hrozny zde velmi dobře vyzrávájí a mošt dosahuje vyšší koncentrace, vína jsou pak pěkně tělnatá, aromatická (s kořenitějšími tóny než je tomu u Ryzlinků z Mosely) s příjemnou kyselinkou.

 

Vinařství Reh Kendermann

Vinařství Reh Kendermann vzniklo v roce 1999 sloučením vinařství Carl Reh (založeno v roce 1920) a Hermann Kendermann. Hrozny a mošt jsou nakupovány u smluvních pěstitelů v německých vinařských oblastech Pfalz a Rheinhessen. Na vlastních vinicích hospodaří tento rodinný podnik v oblasti Mosely, v jihozápadním Rumunsku (v Oprisoru) a v jihoafrickém Wellingtonu (Napier Vineyards). Dnes Reh Kendermann vyváží víno do 39 zemí po celém světě, čímž se stává jedním z předních německých vývozců vína. Reh Kendermann bylo prvním vinařstvím, které ve výrobě zavedlo proces fermentace za studena.

 

 

O ODRŮDĚ RYZLINK RÝNSKÝ

Ryzlink je vskutku královská odrůda, která právem patří mezi nejoblíbenější odrůdy na světě. Dají se z něj vyrobit chutná, různorodá a dlouhověká vína. Nejprestižnější ryzlinkové oblasti se nachází v Německu a dalších německy hovořících regionech - v Alsasku a Rakousku. Rodným místem Ryzlinku, jak napovídá už jeho jméno, je německy hovořící oblast Rheingau. Voňavým, svěžím a ovocným Ryzlinkům s říznou kyselinkou se daří především na minerálním (břidlicovém) a písčito-jílovém podloží, jaké mu poskytuje hlavně proslavená a oblíbená oblast kolem klikatící se řeky Mosely. Zdejší Ryzlinky v sobě spojují výrazné aroma meruňkové pecky v kombinaci s úžasnou mineralitou. Více o klikatící se Mosele a jejím vinařském potenciálu se dozvíte v článku na našich Vínovinách.

 

Všechny Ryzlinky rýnské v naší nabídce najdete zde: 
www.vino-klub.cz/ryzlink-rynsky

Hodnocení

30.03.2021

30.12.2020

02.04.2020

28.02.2020

12.02.2020

30.01.2020

16.01.2020

14.01.2020

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.