DOPORUČUJEME
Skvělé bude s výraznými pokrmy. Třeba s kančím se šípkovou omáčkou. Víno je vhodné k archivaci. BALENÍ
Každá lahev je zabalena do speciálního kartonku.
MĚLNICKÝ KALAMÁŘ - TRADICE, HISTORIE, PROJEKT
Jen málo vinařských oblastí má vlastní typickou lahev s takto dlouhou tradicí. Známé jsou celosvětově užívané lahve typu Bordeaux, Burgunda nebo Rýnská pistole. Nejblíž ke kalamáři má německá lahev z oblasti Franken, která je v překladu známá jako kozí měch.
Nejstarší zachovaný mělnický kalamář pochází z období okolo roku 1812, kdy tento používalo vinařství Lobkowitz. Po téměř 100 letech se tato lahev stala nedílnou součástí Mělnické vinařské oblasti. Kalamář k plnění víny používal třeba Cech hostinských, hotel Vykysal nebo Léčivý lékárník Vávra. Z vinařů potom vinařství J. V. Šimonek (později MUM - Miloslav Uher Mělník), vinařství Jsf. Viktorin nebo Svoboda Mlazice. Vlastní kalamář si potom pořídilo i pražské lahůdkářství Oppelt a nechávalo si do tohoto plnit vína dle vlastního výběru.
Mělnický kalamář 2014 byl vyroben v novoborské huti z ručně foukaného skla podle vzoru lahví z roku okolo 1910. Tmavě zelený kalamář užíval Spolek českých hostinských a černý kalamář měl „léčivý lékárník Vávra“. Vzhledem k ruční výrobě má kalamář netradiční objem 0,9 l (objem vína je 0,895 l).
Projekt vznikl na popud velkého mělnického patriota Tomáše Trejbala s cílem vygenerování prostředků na zafinancování průmyslové výroby kalamářů proto, aby se tento tradiční tvar lahve vrátil na Mělník a šířil slávu mělnických vín.
Kalamář byl již naplněn víny Školního statku Mělník (Ryzlink rýnský z výborného ročníku 2012 z Liběchova a červené je vynikající české Svatovavřinecké 2009 z neuberské vinice Čarodějnice, v roce 2014 i Ryzlink rýnský z Liběchova z Neuberku). V budoucnu se do kalamářů budou plnit další vybraná mělnická vína.