- RŮŽOVÉ PROSECCO
- RŮŽOVÉ PROSECCO

První růžové Prosecco DOC v historii VÍNO-KLUBU! Zaujme svou výraznou vůní jablek a červeného ovoce. Na patře je hladké s výraznými bublinkami a osvěžující kyselinkou. Suché.
Letos poprvé můžeme použít název Prosecco Rosato DOC.
Název „Prosecco“ může být použit pouze pro šumivé a perlivé víno z oblasti Veneto a Friuli, které je vyrobené ze 100 % z odrůdy Glera. A jelikož je Glera bílou odrůdou, logicky z toho vyplývá, že Prosecco dosud nikdy nemohlo být růžové.
Italové moc dobře věděli, že jim chybí růžová varianta Prosecca. Proto většina členů apelace podpořila plán výroby růžové varianty a v srpnu 2020 povolil italský ochranný úřad ve spolupráci s ministerstvem zemědělství uvést tuto exkluzivní novinku na trh.
A kde se vzala růžová barva? Z hroznů odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré, Burgunda modrá), která doplňuje z 10 až 15 % odrůdu Glera. Výroba růžového Prosecca je trochu složitější, neboť pravidla pro výrobu jsou přísnější než u bílé varianty. Každá sranda něco stojí :-) Například je třeba dodržet nižší výnos na vinici a deklarovat konkrétní ročník - z tohoto ročníku musí pocházet min. 85 % suroviny - a povoleny zůstávají pouze styly Brut nature až Extra dry.
Statistika nuda je, má však cenné údaje. Spotřeba šumivých vín dlouhodbě roste. Podle výzkumné agentury Nielsen v Česku v loňském roce meziročně stoupl prodej těchto vín o 16 %!
Tohoto celosvětového trendu se snaží využít i producenti a přicházejí s novinkami. Jedním z nejznámějších šumivých vín je Prosecco. A Italové vyrobili tuto naprostou pecku!
Naše růžové Prosecco Rosato DOC | Millesimato - Extra Dry, suché, 2019 má jemný odstín růžové barvy, ve vůni cítíme jablka a čerstvé jahody. V chuti je krásně ovocné a svěží, harmonické, živé s vytrvalým perlením a příjemně suché. Určitě nenarazíte na rezavý tón z plechovky kompotovaných jahod, jak to bývá u šumivých vín z odrůdy Pinot noir. Tohle je prostě svěží lehké Prosecco s 11 % alkoholu. A čím vychlazenější, tím svěžejší.
Bude skvělé jako aperitiv, nebo jako lehké pití k jednohubkám (pokud preferujete název finger food, tak finger food :-)) nebo k italským překrmům (antipasti). Osobně bych ho vytáhla na nedělní brunch. To pak bude neděle jako malovaná, taková růžová :-)
Veronika si Prosecco dala ke grilovaným krevetám a dopila ho k uzeným mandličkám. Kombinace pikantního asijského jídla nebo slané, kouřové chuti si sedla úplně perfektně. Tak nám pak napište, s čím chutnalo vám!
|
|