O vinařství Gnarly Head
Vína Gnarly Head začala svou existenci díky jedné vizi a staré révě. Je to vlastně takový napůl mystický příběh. V roce 2004 si vinaři z tohoto vinařství dali za úkol vyrobit opravdový, seriózní Zinfandel. Vydali se proto do oblasti Lodi ve střední Kalifornii, aby hledali proslulé staré keře Zinfandelu. Tyto pokroucené keře révy, tvarované více než sto let metodou vedením „na hlavu“, produkovaly více zralých hroznů, než kdy vinaři viděli. Takže to vzali jako výzvu k vytvoření největšího, nejodvážnějšího Zinfandelu, jaký jim kdy pod rukami vznikl. Výsledkem jsou autentická vína s nádechem, jak samo vinařství tvrdí, něčeho nečekaného. Něčeho "Gnarly" - drsného a sukovitého.
Ale Zinfandel není jedinou odrůdou, která může být
Gnarly. Toto vinařství si vybírá hrozny z nejlepších vinic v severní Kalifornii a dávají vzniknout velkým, šťavnatým vínům. A jak rádi říkají, tato vína jsou
dokonalým doplňkem odvážných okamžiků našich životů ;-).
Vinařská oblast Kalifornie
Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. Zákon velel zničit vinice i sklepy. Z této pohromy se vinaři vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.
Kalifornie byla první novosvětskou vinařskou oblastí, která byla mezinárodně uznávána jako zdroj kvalitních vín. Slavný průkopník výroby vína v Kalifornii Robert Mondavi naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Vinařství jako to jeho v Napě, tedy takové, ve kterých jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřeny, slouží nyní jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.
Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín (pro bílá bariková vína hledejte studijní referenci v naší vanilkou vonící speciální Chardonnay kolekci
6 ODSTÍNŮ DUBU ). Jsou to především chladné tichomořské větry foukající ze západu, kde jsou nasávány do údolí teplým vzduchem, které stojí za úspěchem výroby vína Kalifornii. Větry ochlazují vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí.
Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladných oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže ona "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v regionu.
Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou
Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca -
Paso Robles, Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa Valley.
Kalifornské hvězdné odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Zinfandel (Primitivo), Pinot noir a Chardonnay.
Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém
AVA (American Viticultural Areas) . Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice mají historický základ.