• Nové
  • Nové
Esterházy - Chardonnay - Leithaberg DAC
Esterházy - Chardonnay - Leithaberg DAC

Esterházy | Chardonnay - Leithaberg DAC, suché, 2017

Světle slámově žlutá barva vína. Ve vůni cítíme křupavé hrušky a tóny jemného karamelu. V chuti je nápadný černý pepř, následují kouřové minerální tóny. Školení vína v sudu zajišťuje krémovost a plnost. Pěkná kyselinka a dlouhá dochuť. Suché.
Barva vína
Bílé
Ročník
2017
Typ
Tiché
Odrůda
Chardonnay
Objem
0,75
Obsah cukru
Suché
Obsah alkoholu
Středně vysoký - do 14,5 % obj.
Země původu
Rakousko
Region
Leithaberg
459 Kč
Zisk korků: 13
Zbývá 6 ks
Množství:

Kód: ES.13
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč
Toto vápencově-minerální Chardonnay z rakouské apelace Leithaberg DAC jsme si interně popsali jako evropské víno s americkým výrazem. Vinařství používá sudy z lokálního ybstallského dubu a každý rok obměňuje 20 % sudů za nové. Takže část vína ležela 9 měsíců ve starých a část v nových sudech. 30 % vína navíc prošlo procesem spontánního jablečno-mléčného kvašení. (To abyste viděli, jak složitou cestou může Chardonnay před nalahvováním projít.)



Víno je navíc ovlivněno mineralitou litavského vápence, která prostupuje vínem, a je pěkně zřetelná i přes výrazné barikové tóny.


VINAŘSTVÍ ESTERHÁZY

Již více než 250 let je pěstování vína zakořeněno v genech rodu Esterházyů, který byl vždy kulturně a zejména kulinářsky pevně spjat s panonskou oblastí a oblastí Litavských vrchů (Leithaberg) na nejvýchodnějším konci Rakouska, na hranicích s Maďarskem.

Tradice a historie (a dnešní nápadité etikety) vinařství odkazuje na nákladný dvůr Mikuláše I. Josefa Esterházyho z Galanty, který si díky svému extravagantnímu oblečení, okázalému životnímu a hudebnímu stylu vysloužil přídomek Nádherný. (Pro své potomky tímto také zajistil do budoucna gigantický dluh 3,8 milionu zlatých.) Na barokním dvoře Mikuláše I. působil mj. i hudební skladatel Joseph Haydn, kterého si panovník vydržoval a mzdu mu vyplácel v aristokratickém ošacení a ve víně (!!!).

Ve vinařství se klade důraz na terroir nejlepších lokalit, který zde ovlivňuje na prvním místě půdní profil. Réva roste na tzv. Litavském vápenci (Leithakalk), mořském sedimentu, který je složen především z fosilií korýšů dávných oceánů. Velmi tvrdé podloží nutí révu zapustit kořeny hluboko do země a soustředit svou energii do malého počtu hroznů, čímž se zvyšuje jejich kvalita.

Terroir těchto vín je ovšem tvořen také výjimečnou polohou vinic - v blízkosti Neziderského jezera (Neusiedler), které působí jako termostabilizační prvek oblasti, a na úpatí Litavských vrchů, nejvýchodnějšího pohoří v systému Alp, odkud k vinicím proudí chladné větry. Tyto prvky spolu s horkým panonským kontinentálním klimatem a vápencovým podložím utvářejí výjimečný charakter vín, pro nějž vznikla v letech 2008 (červená vína) a 2009 (bílá vína) další ze 13 rakouských apelací DAC Leithaberg.


VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH


Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.


Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.


Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.


Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.


Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva, předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).


Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.


Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)


Celou studijní kolekci 6 ODSTÍNŮ DUBU v Chardonnay , která obsahuje ukázková bariková vína odrůdy Chardonnay a voní po vanilce, karamelu a toastu s máslem, najdete TADY .


O ODRŮDĚ: CHARDONNAY


Chardonnay je jednou z nejpěstovanějších odrůd na světě. Dříve byla ceněna pro to, za co je nyní opovrhována - pro svou univerzálnost. Pěstuje se v nejvíce vinařských oblastech na světě, dává stabilní úrodu v poznatelných charakteristikách. Jirka Hort označil ročník 2015 za ročník Chardonnay. Tato odrůda totiž nejlépe zvládla sucha i horka loňského roku. Nejen o tom, jak bylo Chardonnay až do konce 19. století zaměňováno s Rulandských bílých, si přečtětě na našich Vínovinách





Všechny Chardonnay v našem portfoliu najdete zde:
www.vino-klub.cz/chardonnay



Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Nejnovější tematické kolekce vín

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.