Večerka je lidový název pro odrůdu Veltlínské červené rané, která je obvykle vínem s nízkým obsahem kyselin. Dědeček Josef Stávek Večerku vždy naopak připravoval zajímavě svěží, s příjemnou kyselinkou a to díky přídavku Ryzlinku vlašského, odrůdy s výraznou kyselinou. Toto cuvée je tedy vzpomínkou na rodinnou tradici a ukázkou umění kupážování odrůd. Doporučujeme jej vychutnat při společenských setkáních, kdy nejlépe vynikne jeho svěžest, nekomplikovanost a veselost.
Víno patří k lehčím, proto ho lze vychlazené využít jako aperitiv nebo prostě jako víno celovečerní. Ideální je v kombinaci se sýry s bílou plísní.
Vhodné k archivaci 1-7 let.
O Vlašáku
V žádné jiné zemi neumí udělat takový Vlašák jako u nás, a proto se není čemu divit, že jsme ho vyhlásili naší národní odrůdou. Nejlepší suché Vlašáky pochází z vápencového podloží pálavských vrchů a v chuti mají typicky tóny červených grepů a neloupaných vlašských ořechů, o tom jsme psali ZDE. Tyto Vlašáky se mohou směle porovnávat se světovou špičkou, což nám potvrdil i článek, jenž vyšel v týdeníku E15. André Dominé, autor slavné a tlusté vinařské bible "Víno", v něm vychválil právě pálavský Vlašák, o čemž si můžete počíst ZDE a ZDE.