Dolcetto je vždy prvním vínem ve sklepě. Sbírá se totiž už na začátku září. Místní jsou zvyklí ho pít při vinobraní hned po jeho dokvašení. Jako první hotové víno ve sklepě se pak lahvuje a následně i vypije. I když na něj nemusíte zas až tak chvátat. Vydrží klidně 3 - 5 let. Samozřejmě, že se v něm stárnutím ve vůni vyvinou "barolové" tóny, kterým my říkáme "barvy-laky". Nejovocnější a nejpitelnější je právě teď, přesně rok od jeho sběru.
Nenechte se zmást jeho názvem DOLCETTO, což v překladu z italštiny znamená malý sladký. Běžně se z něj totiž vyrábí výhradně suchá červená vína. Některé prameny uvádí, že jeho název je odvozen od kopečků, na kterých zraje. Já Dolcetto chápu jako sametově něžné v puse.
Mario Fontana je malý vinař, který se s každým svým vínem stihne pomazlit, než ho pošle do světa. Svá vína nefiltruje, aby v nich zachoval co největší a nejpřirozenější koncentraci. Jemná usazenina v lahvi tedy není závadou!