

Víno si nejlépe vychutnáte ve spojení s těstovinami s pikantní omáčkou nebo s červeným masem a samozřejmě s vyzrálými sýry.
Appassimento je unikátní metoda výroby vína, díky které vzniká především Amarone a Valpolicella Ripasso. Tímto způsobem byly hrozny zpracovávány už v antickém Římě.
Hrozny se na keřích nechávají zrát co nejdéle, sklízejí se až na samém konci sklizně. Díky jsou hrozny více vyzrálé a koncentrované, s vyšší koncentrací cukru. Sběr se provádí pouze ručně, aby se vyloučily poškozené a plesnivé bobule. Pak se hrozny rozloží na rohože (převážně ze slámy) v dobře větraných místnostech nebo stodolách. Jak se hrozny postupně vysušují, ztrácejí vodu a scvrkávají se, jejich chuť a sladkost je ještě koncentrovanější. Po třech až šesti měsících se napůl vysušené hrozny jemně lisují a mošt se nechává pomalu kvasit při nízké teplotě, dokud nedosáhne požadované úrovně sladkosti a alkoholu. Vína se často školí v sudech a následně si ještě před uvedením na trh nějakou dobu poleží v lahvích
Vína, která jsou vyráběna metodou appassimento, se italsky souborně označují jako passito. Jsou silná, koncentrovaná, s vysokým zbytkovým alkoholem a vyšší kyselinkou. Vína passito jsou také vhodná k archivaci, protože se v lahvi ještě dále vyvíjejí a s časem zrají k hlubší barvě a komplexnosti.
Tato modrá odrůda bývá často spojována s italskou oblastí Apulie. Často se objevuje v kupážích s Primitivem nebo s matkou všech italských Chianti - Sangiovese. Negroamaro je ceněno pro svou hlubokou, tmavě rubínovou barvu, střední taniny a chuť s tóny tmavých bobulí. Negroamaro se pěstuje z 99 % procentech v Itálii, miniaturní množství keřů najdete ale také v Californii a Austrálii. Takže zůstává doménou italské kozačky;-)
Nejváženější odrůdová vína Negroamaro pocházejí právě z Apulie (= podpatek Apeninského poloostrova), jejíž vlajkovými odrůdami je kromě Negroamaro i již zmiňované Primitivo. V apulijské apelaci Salento IGT tvoří vinice osázené Primitivem 38 % z celkové výměry. Negroamaro je na druhém místě s 28 %. Horké a suché středozemní klima, příznivé pro pěstování oliv, dovoluje vinařům vyrábět plná vína s vysokým zbytkovým alkoholem a koncentrovanou ovocnou chutí.