Skládá se ze suchého vína, macerátu z bylin, koření a včelího medu. Má 14,2 % alkoholu.
Víno bylo od pradávna používáno jako léčivý nápoj (na chudokrevnost nebo proti bolení hlavy). Je považováno za jediný alkoholický nápoj s pozitivní energií a je vhodné coby médium pro přenos zdraví prospěšných látek z vymacerovaných bylin.
Vinařství Sanct Georgen´s wein svými produkty navazuje na středověký recept nalezený v rodinné latinsky psané bibli ze 16. století. Při zachování původní receptury a na čas náročném biodynamickém způsobu výroby produkuje ve velmi limitovaném množství tři typy nápojů: Elixír zdraví, Elixír štěstí a Elixír lásky. Vína lze koupit jednotlivě, v kolekci nebo v dárkovém balení.
Tento nápoj je vyroben macerací (vyluhováním) minimálně devíti druhů léčivých bylin, které jsou do vína vmíchávány minimálně třikrát denně po dobu 28 dní od úplňku do úplňku. Byliny se ve víně louhují ve lněných sáčcích zatížených horskými krystaly. Po ukončení fáze míchání se do vína v přesně určených dnech přidává akátový med, který jako jediný druh medu nikdy neztuhne.
Bylinná vína byla vyvinuta hlavně kvůli prevenci. V minulosti se totiž lékařům platilo jen za to, že člověka udrželi zdravým. Jen zdraví jedinci totiž mohli pracovat a dovolit si platit doktora ;-)
Doporučené dávkování pro prevenci je 2 dcl bylinného vína denně.
Bylinná vína Vám jinak po otevření vydrží v ledničce zašpuntovaná i bez vakua klidně i měsíc. To se hodí, kdybyste kůru nebrali pravidelně, nebo byste léčivé nápoje střídali.
Pro macerát byla použita vína ve středověku pravděpodobně dostupných odrůd - Ryzlinku rýnského a Frankovky. Dnešní vína byla vyrobena konvenčně (moderně) avšak s důrazem na nižší obsah síry. V těchto bylinných nápojích však víno působí jen jako nosič zdraví prospěšných látek, takže odrůdu byste v nich hledali jen těžko. Jednoznačně v nich převažuje chuť bylin, jejichž složení je ale přísně tajné.