- -445 Kč
Vína v kolekci
- Calabria Family Wines | Calabria Bros - Old Vine Shiraz - Barossa Valley, 2016
- Napier | Single Vineyard - Cabernet Sauvignon, 2014
- Finca El Origen | Malbec Gran Reserva - Mendoza, 2019
- Ventisquero | Vertice - Apalta Vineyards - Valle de Colchagua DO, 2017
- Jiří Uherek | Cuvée Element IGNIS - výběr z hroznů, 2022
- Carlo Pellegrino | Ulysse - Etna DOC, 2020
Nejlepší červená vína k pořádnému steaku
Párování vína a steaku je jedním ze zásadních "zápasů" na vaší cestě za vínem. S tolika různými kusy steaků a způsoby, jak je připravit, můžete objevit buď několik oblíbených suchých červených vín,ke kterým se budete rádi na jistotu vracet, nebo se můžete ponořit opravdu hluboko a zkoušet různé nuance párování.
Zastrčte si ubrousek do límce, popadněte steakový nůž a pojďme společně prozkoumat to nejlepší víno ke steaku.
Praktický průvodce párováním vína a steaků
Základním pravidlem při párování se steakem je volit suchá červená vína – libovější kusy masa se párují s lehčími víny, zatímco bohatší, tučnější kusy se kombinují s víny s vysokým obsahem tříslovin, které mohou "seškrábnout" tuk.
Ale čím více je vaše párování přizpůsobeno steaku, který připravujete, tím hlubší a sofistikovanější bude váš gurmánský zážitek. Takže si pojďme ukázat, k jaké flákotě se hodí červená vína z naší vymazlené kolekce Červená ke steaku.
Finca El Origen | Malbec Gran Reserva
Tento Malbec byl jednoznačným vítězem naší malbekové degustace v roce 2021. Pochází z argentinské Mendozy z malého butikového vinařství Finca El Origen a hrozny pro výrobu těchto vín zrály na vinicích na úpatí And v nadmořské výšce 1200 m. Vůni dominují červené švestky, fíky, sušené meruňky a jemné fialové tóny. Díky bariku se v chuti objevují tóny vanilky, čokolády, toastu a karamelu.
Párování: Malbec bude skvělý k Flank steaku (pupek) nebo ke Skirt steaku (oponka). I když to nejsou úplně stejné kusy masa, lze je připravit stejnou technikou. Budou se dobře marinovat, díky čemuž jsou ideální pro fajitas, ale pokud chcete, dejte si steak na grilu se solí a pepřem, jak to dělají Argentinci. Silná chuť bobulí Malbecu a jeho sametová textura doplňuje vláknitější řez a silnou chuť masa, navíc vína s nižší kyselinkou nebudou trpět libovým masem.
Calabria Family Wines | Calabria Bros - Old Vine Shiraz
Tento australský Shiraz vypěstovaný v Barossa Valley z rodinného vinařství Calabria Family Wines zrál 18 měsíců v sudu z amerického sudu. Ve vůni cítíme tóny tmavého ovoce, cedrového dubu, tmavé čokolády a švestek. V chuti je víno opulentně šťavnaté s tóny sladkých zralých švestek a morušek, čokolády a vanilky. Oblast Barossa Valley se nachází v jižní Austrálii, v údolí řeky North Para a jedná se o jeden z nejstarších a nejlepších vinařských regionů v zemi. Vinařskou tradici sem přivezli němečtí uprchlíci z tehdejšího pruského Slezska (dnešní Polsko). Na vinicích rostou několik dekád až 100 i 150 let staré keře Shirazu.
Párování: K australskému Shirazu bude skvělé hovězí hrudí. Téměř každá jeho příprava bude mít za následek kouřovou příchuť a toto víno doplňuje a umocňuje kouřovost. Jemnější varianta s menším množstvím taninu přináší do tohoto párování kouřovost a borůvkovo-ostružinové tóny. Hrudí není úplně klasický příklad steaku. Jedná se o maso, který vyžaduje pomalou přípravu při nízké teplotě, zejména mu sluší udírna. Pokud ji nemáte, tak zauvažujte nad jejím pořízením, užijete si s ní spoustu srandy. Pro výběr vín je důležité, jaké palivo je v udírně – doporučujeme dřevní štěpku, ale je z čeho vybírat a každé palivo dodává masu něco chutného a osobitého. Jsme psali, že si užijete spoustu srandy.
Napier | Single Vineyard - Cabernet Sauvignon
Tento Cabernet Sauvignon z vinařství Napier pochází z jedné trati na svazích pohoří Hawekwa z oblasti Wellington. Díky zvláštnímu mikroklimatu a redukovaným nízkým výnosům jsou vína z této trati pěkně koncentrovaná. Město a stejnojmenná jihoafrická vinařská oblast Wellington se nachází na úplném jihozápadu Jihoafrické republiky, v srdci vinařské oblasti Cape. Vinice zde byly založeny v roce 1906, kdy investoři, okouzleni tamním středomořským podnebím, vložili značné částky peněz do nastartování jihoafrického vinařského průmyslu. Víno bylo macerováno na slupkách dva týdny, což zvyšuje potenciál stárnutí vína. Poté zrálo ve francouzských dubových sudech různého věku 12 až 18 měsíců. Víno voní po sušeném ovoci, kardamomu, tabáku a tmavých bobulích. V chuti je víno výrazné, taniny jsou již dobře sladěny s dlouhou dochutí.
Párování: K tomuto vínu bude skvělý Rib eye steak (entercote), nejlépe s kostí, připravovaný s rozmarýnem. Rib eye je jeden z nejchutnějších steaků. Jedná se hodně mramorované, přirozeně jemné a štavnaté maso, kterému se dobře daří na rozpáleném grilu. Vyšší obsah tuku v mase vytváří máslovou, tučnou chuť a vyžaduje buď vysoké třísloviny kvůli snížení tuku, nebo silnější ovocnou chuť jako kontrast. A právě kontrastní párování si můžete vyzkoušet hned s dalším vínem v kolekci.
Jiří Uherek | Cuvée Element IGNIS
Víno z produkce vinařství Jiřího Uherka Cuvée Element IGNIS je velmi speciální víno. O tom svědčí i počet medailí, které už nasbíralo. Hluboce temný element IGNIS je intenzivní a těžký s vysokým potenciálem k ležení. Po dvouletém zrání v sudech jeho třísloviny krásně sládnou a nabírá tak na komplexnosti. V archivu vydrží mnoho let, ale již nyní jej lze párovat k tmavým masům či výrazným redukcím. Je to velmi intenzivní a plné červené víno s vysokým potenciálem k ležení, které je vyrobeno z odrůd Neronet a Merlot. Ve vůni vás zaujmou tóny tmavé čokolády a lesního ovoce.
Párování: Moravský IGNIS si otevřete, až si připravíte Rib eye steak na grilu v té nejjednodušší úpravě se solí a pepřem.
Ventisquero | Vertice
Toto prémiové víno je cuvée odrůd Carménère a Syrah. Pochází z jedné vinice v prestižní chilské oblasti Apalta, která se nachází v údolí Colchagua a vyrobili ho ve vinařství Ventisquero. Vůně je plná červeného a černého ovoce s jemnými tóny černého pepře a barikovými tóny vanilky a čokolády. Víno je v chuti sametové s jemnými tříslovinami a dlouhou dochutí.
Párování: K tomuto skvělému vínu se hodí skvělý steak, a to je Rump steak (květová špička). Rump steak jsou plátky masa z vykostěné hovězí zadní kýty, takže z tvrdě pracujícího svalu, díky čemuž má pevnou strukturu, ale je velmi velmi chutný. Maso je libové, není však tolik jemné, křehké a šťavnaté jako u jiných částí hovězího. Typickou částí rump steaku je tukový okraj. Můžete maso marinovat, ale to vám může značně zkomplikovat váš výběr vína. Chilský Carménère si žádá klasiku - steakové hranolky a steak přelitý omáčkou chimichurri.
Carlo Pellegrino | Ulysse
Cuvée ze dvou vzácných sicilských odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio z dílny Carla Pellegrina. Nejlepší příklady lze nalézt na vulkanických půdách Etny, a to je právě toto cuvée. Tyto odrůdy produkující jemná lehká až středně plná červená vína připomínající Pinot Noir a ucítíte v nich sušenou třešeň, pomerančovou kůru, sušený tymián, nové koření, vanilku, drcený štěrk. Víno nechte 30 minut dekantovat, podávejte ho vychlazené na 12-15 °C ve velké sklenici.
Párování: Vyzkoušejte toto víno s tatarákem nebo s Tenderloin (svíčková) steakem sous-vide, se steakovým salátem, nebo s lahodnou pečení ze svíčkové se zdánlivě nesourodou kombinací ančoviček, fenyklových semínek a badyánu - bude to skvělé.
Víno můžete také kombinovat s lehčím masem včetně drůbežího nebo vepřového s pečenými rajčaty nebo červenou paprikou a kořením jako je oregano, tymián, koriandr a šalvěj.
Další kolekce červených vín najdete v sekci červená vína →
Kolekce vín vhodných k párování s pokrmy můžete objevovat v sekci vinné párování →
Luxusní
Naprosto luxusní červená vína.
Produkt obsahuje siřičitany.