- -221 Kč
Vína v kolekci
MAKE CHARDONNAY COOL AGAIN
Chardonnay patří mezi šest nejpěstovanějších odrůd na světě. Je to způsobeno tím, že ze všech bílých odrůd má Chardonnay nejuniverzálnější charakter. Daří se mu na široké škále terroirů - v chladnějších (Chablis) i teplejších oblastech (Kalifornie). Vyrábí se proto prakticky po celém světě. Chardonnay je ale také velice tvárná odrůda. Umožňuje vinařům pohrát si s ním, krášlit ho, školit ho a předvést jeho různé podoby a styly - od minerálních vín (Chablis), v jejichž chutích cítíte křídový prach, přes aromatičtější vína s tóny tropického ovoce (Morava), až po extravagantní, dubem pomazlená novosvětská vína.
Když jsme s Víno-klubem začínali, bylo ještě Chardonnay na světovém trůně. Ve světě bylo na vrcholu už v devadesátkách, u nás trochu později. Vinaři se předháněli v jeho výsadbě, produkci a zejména pak v "dokrášlování" dřevem s využitím různých (i různě nákladných) praktik, až toho bylo prostě příliš. A čeho je moc, to se časem přepije a přestane být cool. Vzniklo dokonce hnutí ABC - "Anything But Chardonnay", které sdružuje pravověrné a aktivní odpírače Chardonnay.
My jsme vám připravili kolekci jen čistých, dubem nepřikrášlených chutí, prochutnejte si šest krásných, ukázkových Chardonnay. Pojďme založit malou frakci Víno-klubu s názvem Make Chardonnay Cool Again (MCCA) ;-) Už dlouho jsme totiž neměli tak dobrý výukový materiál, jaký teď máme k Chardonnay!
Připravili jsme vám k tomu tři kolekce ukázkových Chardonnay - jednu složenou jen z čistých, nepřikrášlených Chardonnay, druhou kolekci vonící po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem (vína byla školena v dubových sudech) a třetí kolekce je výběr nejlepších moravských Chardonnay.
6 UKÁZKOVÝCH CHARDONNEK
mineralita
Pokud máme začít logicky podle obsahu cukru, musíme si jako první otevřít nejznámější francouzské Chardonnay, které dostalo jméno podle oblasti Chablis. Pokud máte rádi suchá suchá (suchá) vína, s Chablis neuděláte nikdy chybu. Chablis vyniká vysoce minerální chutí. V našem vzorku Chablis z Domain Fevre se odráží hlavně tóny křídového podloží.
Chardonnay, kterému interně říkáme Pan Tau, pochází ze slunné vinařské oblasti na jihu Francie, kde se vinná réva pěstuje už od římských dob. Hrozny ve vinici prošly přísnou redukcí a díky náročným standardům rodinného vinařství Dupond vzniklo krásně ovocné, vyvážené a konzistentní víno.
Víno má jasně zlatou barvu, lehkou vůni, v chuti je výrazné s ovocným závěrem.
Přirozeně je Chardonnay v porovnání s ostatními odrůdami vlastně málo aromatické. Vyskytují se v něm nejčastěji vůně a chutě másla, ořechů a taky exotického ovoce (od citrusů po melouny).
aromatičnost
Morillon je jednou z vlajkových lodí Štýrska. Neoznačuje však žádnou novou odrůdu, ale staré známé Chardonnay.
Nejoblíbenějším vysvětlením je, že odrůda byla přivezena z Burgundska od města Morillon. Problém je, že Morillon ovšem neleží v Burgundsku, ale v Savojsku ve francouzských Alpách, kde Chardonnay růst jen tak nenajdete. Vysvětlení pravděpodobně leží ve starém francouzském názvu pro Chardonnay, ale ani to není jisté. Víno z vinařství SKOFF vás zaujme svým jemně tkaným buketem. Chuť svádí tóny broskví, meruněk a lískových oříšků.
Chardonnay od našich jižních sousedů z vinařství Weinwurm je jasně žluté, plné čerstvých jablek, čerstvého jablečného protlaku, exotického ovoce. Na patře je vyvážené se svěží kyselinkou.
šťavnatost
Aromatická a šťavnatá Chardonnay pak najdete u nás, ve střední Evropě - ochutnejte moravské Chardonnay ze Zámeckého vinařství Bzenec, které získalo zlatou medaili v Salonu vín 2024 a srovnejte si ho se šťavnatým Chardonnay z Chile z vinařství Aetos. Toto Chardonnay s ovocnou vůní čerstvých meruněk a ananasu je v chuti příjemně zakulacené, se svěží kyselinkou a harmonickou dochutí.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.