- -141 Kč
- Vyprodáno
Vína v kolekci
Chardonnay je velice tvárná odrůda. V lahvi a sklence může mít mnoho podob. Tato kolekce je ukázkou toho, jak mistrně umí vinaři zacházet s metodou krášlení vína v sudu. I mezi barikovými víny najdete rozdíly, které záleží na druhu dubového sudu (stáří, původ, stupeň vypálení, a co v něm bylo před tím) a samozřejmě terroiru. Nemalou roli hraje i podíl na objemu vína, které v sudu zrálo - ne vždy dává vinař do sudu 100% vína, někdy se rozhodne školit v sudu jen část a zbytek ponechat v nerezu.
Všechno, co jste chtěli vědět o sudech, ale báli jste se zeptat, se dozvíte v našich Vínovinách >>
V této kolekci ochutnáte:
Začneme novosvětskými Chardonnkami, ta jsou totiž bez dubu v chuti na americkém trhu v podstatě neprodejná. Tamní potřebitel chuť čistého, dubem nepřikrášleného Chardonnay, vlastně nezná.
Kalifornské víno First Press Chardonnay je klasické barikové (oaked) Chardonnay z USA se středně vysokým obsahem alkoholu - to je u novosvětských vín běžné, líp to tam prostě vyzrává.
1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay zrálo v malých sudech po skotské. Víno se tak dostalo do intenzivního kontaktu s destilátem provoněným dřevem, proto je neopakovatelným zážitkem pro milovníky barikových vín
Na porovnání jsme vám zařadili elegantní, rukou ženy v tradičním burgundském stylu vyrobené, Chardonnay z novozélandského vinařství Anna´s Way (zrálo 6 měsíců ve francouzském dubu) a méně uhlazené, ovocnější Ventisquero - Grey Glacier - Chardonnay z Chile, které také zrálo 10 měsíců ve francouzském dubu.
Na starém kontinentu se ještě lehce necháme unášet novosvětskými tóny. Vápencově-minerální Esterházy Chardonnay z rakouské apelace Leithaberg DAC jsme si naopak interně popsali jako evropské víno s americkým výrazem. Vinařství používá sudy z lokálního ybstallského dubu a každý rok obměňuje 20 % sudů za nové. Takže část vína ležela 9 měsíců ve starých a část v nových sudech. 30 % vína navíc prošlo procesem spontánního jablečno-mléčného kvašení. (To abyste viděli, jak složitou cestou může Chardonnay před nalahvováním projít.)
Toto víno je navíc ovlivněno mineralitou litavského vápence, která prostupuje vínem, a je pěkně zřetelná i přes výrazné barikové tóny.
Také na Moravě se víno krášlí pomocí sudů. Chardonnay - Rosentické 2017 ale v Mikrosvínu dokrášlili jen lehce - pouhou třetinou objemu - takže se posílila hlavně krémovitost vína.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.