Bacchus - velká zlatá medaile
Salón vín ČR
  • -141 Kč
6 ODSTÍNŮ DUBU v CHARDONNAY

výběr ukázkových barikových Chardonnay

6 ODSTÍNŮ DUBU v CHARDONNAY

Kolekce, která voní po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem. Vína byla školena v dubových sudech, protože Chardonnay si velmi dobře rozumí se dřevem...
2 440 Kč
2 299 Kč
Zisk korků: 70
Množství:

Kód: BOX-7236
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

Chardonnay je velice tvárná odrůda. V lahvi a sklence může mít mnoho podob. Tato kolekce je ukázkou toho, jak mistrně umí vinaři zacházet s metodou krášlení vína v sudu. I mezi barikovými víny najdete rozdíly, které záleží na druhu dubového sudu (stáří, původ, stupeň vypálení, a co v něm bylo před tím) a samozřejmě terroiru. Nemalou roli hraje i podíl na objemu vína, které v sudu zrálo - ne vždy dává vinař do sudu 100% vína, někdy se rozhodne školit v sudu jen část a zbytek ponechat v nerezu.

 

Všechno, co jste chtěli vědět o sudech, ale báli jste se zeptat, se dozvíte v našich Vínovinách >>

 

V této kolekci ochutnáte:


Začneme novosvětskými Chardonnkami, ta jsou totiž bez dubu v chuti na americkém trhu v podstatě neprodejná. Tamní potřebitel chuť čistého, dubem nepřikrášleného Chardonnay, vlastně nezná.

 

Kalifornské víno First Press Chardonnay je klasické barikové (oaked) Chardonnay z USA se středně vysokým obsahem alkoholu - to je u novosvětských vín běžné, líp to tam prostě vyzrává.

 

1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay zrálo v malých sudech po skotské. Víno se tak dostalo do intenzivního kontaktu s destilátem provoněným dřevem, proto je neopakovatelným zážitkem pro milovníky barikových vín

 

Na porovnání jsme vám zařadili elegantní, rukou ženy v tradičním burgundském stylu vyrobené, Chardonnay z novozélandského vinařství Anna´s Way (zrálo 6 měsíců ve francouzském dubu) a méně uhlazené, ovocnější Ventisquero - Grey Glacier - Chardonnay z Chile, které také zrálo 10 měsíců ve francouzském dubu.

 

Na starém kontinentu se ještě lehce necháme unášet novosvětskými tóny. Vápencově-minerální Esterházy Chardonnay z rakouské apelace Leithaberg DAC jsme si naopak interně popsali jako evropské víno s americkým výrazem. Vinařství používá sudy z lokálního ybstallského dubu a každý rok obměňuje 20 % sudů za nové. Takže část vína ležela 9 měsíců ve starých a část v nových sudech. 30 % vína navíc prošlo procesem spontánního jablečno-mléčného kvašení. (To abyste viděli, jak složitou cestou může Chardonnay před nalahvováním projít.)

Toto víno je navíc ovlivněno mineralitou litavského vápence, která prostupuje vínem, a je pěkně zřetelná i přes výrazné barikové tóny.

 

Také na Moravě se víno krášlí pomocí sudů. Chardonnay - Rosentické 2017 ale v Mikrosvínu dokrášlili jen lehce - pouhou třetinou objemu - takže se posílila hlavně krémovitost vína.

Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

O vínech v kolekci

Nejprve ucítíme vůně zralého tropického ovoce, ananas, mango a papája, s jemnými minerálními a citrusovými tóny. Školení v barikových sudech dodává vínu jemné tóny vanilky a ořechů. Víno má svěží kyselinku. V dochuti opět ucítíte ořechy a vanilku. Suché.
Světle slámově žlutá barva vína. Ve vůni cítíme křupavé hrušky a tóny jemného karamelu. V chuti je nápadný černý pepř, následují kouřové minerální tóny. Školení vína v sudu zajišťuje krémovost a plnost. Pěkná kyselinka a dlouhá dochuť. Suché.
Víno zrálo v malých sudech po skotské, ve vůni proto ucítíme sladké tóny kávy a pečeného jablečného koláče, které dominují také chuti spolu s toastovými tóny skotské: kůže a karamelizovaného hnědého cukru. Suché.

Související články na blogu

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.