- -305 Kč
Vína v kolekci
- Mikrosvín | Traditional Line - Chardonnay - výběr z hroznů - Rosentické, 2021
- Zámecké vinařství Bzenec | Terroir - Chardonnay - výběr z hroznů - Vracov, Klínky, 2021
- Golan Heights Winery | Gamla Chardonnay, 2021
- First Press | Chardonnay - Napa Valley, 2018
- Esterházy | Chardonnay - Leithaberg DAC, 2017
- Auvigue | Pouilly-Fuissé - Les Villages, 2022
CHARDONNAY A DUB
Víno z odrůdy Chardonnay si velmi dobře rozumí se dřevem, které pak hraje nejvýznamnější roli v jeho konečné chuti. Chardonnay můžou vinaři nechat v dubových sudech už kvasit, nebo ho tam nechají ležet a promíchávají ho na kvasnicích, anebo ho nechají načichnout ve speciálně vypálených sudech - tzv. barikování.
Barik je u nás v Čechách aktuálně něco jako sprosté slovo. Něco podobného, co zažilo BIO ve vínech před zhruba pěti lety. Lidi nevěřili, že víno může být chutné a zároveň BIO. Vinaři to na etikety proto raději nepsali. Bariková vína jsou u nás většinou odmítána, většinou to ale pramení z neznalosti, strachu nebo předchozí špatné zkušenosti.
Pojďte to s námi zlomit! Pojďte si s námi ochutnat ukázkový set barikových Chardonnay, která byla různě ovlivněna dřevem. Máme k tomu pefektní výukový materiál!
Připravili jsme vám k tomu tři kolekce ukázkových Chardonnay - jednu složenou jen z čistých, nepřikrášlených Chardonnay, druhou kolekci vonící po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem (vína byla školena v dubových sudech) a třetí kolekce je výběr nejlepších moravských Chardonnay.
6 ODSTÍNŮ DUBU – 6 ukázkových barikových Chardonnay
americký – francouzský dub
Auvigue | Pouilly-Fuissé - Les Villages
100% Chardonnay z polohy Fuissé, Solutré a Pouilly, Chaintré
"Les Villages" je směsí hroznů z několika vinic v okolí vesnice Solutré a je skvělým úvodem do jedinečného stylu rodiny Auvigue. Křupavá kyselinka a vydatný, uklidňující charakter se navzájem dokonale vyvažují. Ve vůni se objevují živé vůně bílých květů, citronu, broskví a opečených oříšků, které jsou podpořeny nadčasovou mineralitou. V ústech se výrazněji projevuje vliv kvasničných kalů a dubového zrání. Je pružné a kulaté, s chutí jablek, ořechů, zimolezu, krémové vanilky a ocelově mokrého kamene.
Tento ročník zrál: 35 % v nerezových kádích, 35 % v sudech starých 2 až 5 let a 30 % v nových sudech
Hrozny pro výrobu tohoto vína se sklízí se ručně a v plné zralosti. Víno kvasilo v dubových sudech. Poté zrálo na jemných kalech. Frekvence míchání se přizpůsobuje vlastnostem ročníku.
First Press | Chardonnay - Napa Valley
Tohle je Amerika! Novosvětská Chardonnka. Chardonnay bez dubu v chuti je na americkém trhu v podstatě neprodejné. Tamní potřebitel chuť čistého, dubem nepřikrášleného Chardonnay, vlastně nezná.
Kalifornské First Press je klasické tělnaté víno z USA, které leželo v americkém dubu se středně vysokým obsahem alkoholu - to je u novosvětských vín běžné, líp to tam prostě vyzrává. Ve vůni i v chuti cítíme citrusové aroma s tóny zralé hrušky a žlutých jablek, krásně doladěné vanilkovými tóny získanými právě z barikového sudu.
Golan Heights Winery | Gamla Chardonnay
Chardonnay z Izraele dělané pro americké jazýčky. Víno má světle žlutou, slámovou barvu, ovocné tóny citronu, hrušky a banánu vyvážené atraktivním dubem a vanilkou. Toto Chardonnay je středně plné víno s osvěžujícím a dlouhým závěrem.
sud – terroir
Esterházy | Chardonnay - Leithaberg DAC
Na starém kontinentu se necháme unášet novosvětskými tóny. Vápencově-minerální Esterházy Chardonnay jsme si naopak interně popsali jako evropské víno s americkým výrazem. Vinařství používá sudy z lokálního ybstallského dubu a každý rok obměňuje 20 % sudů za nové. Takže část vína ležela 9 měsíců ve starých a část v nových sudech. 30 % vína navíc prošlo procesem spontánního jablečno-mléčného kvašení. (To abyste viděli, jak složitou cestou může Chardonnay před nalahvováním projít.)
Toto víno, které budou ozdobou vaší vinotéky, je navíc ovlivněno mineralitou litavského vápence, která prostupuje vínem, a je pěkně zřetelná i přes výrazné barikové tóny.
podíl vína, které zrálo v sudu
Zámecké vinařství Bzenec | Terroir - Chardonnay - výběr z hroznů - Vracov, Klínky
Také na Moravě se víno krášlí pomocí sudů. A toto víno nemůže v chardonnkové kolekci chybět. Kromě toho, že má zlatou ze Salonu vín 2024, tak má dalších pět medailí! Prostě trať Klínky je trať šampionů. V tomto Chardonnay objevíte zralé žluté ovoce a lískové oříšky. V chuti je šťavnaté, s dobrou strukturou a výraznou kořenitostí v závěru.
Mikrosvín | Traditional Line - Chardonnay - výběr z hroznů - Dobré pole, Rosentické
Chardonnay Rosentické z mikrosvíní nejlepší 25leté vinice bylo tvořeno v 225 a 500 litrových barikových sudech. Sytější zlatá barva. Vůně je výrazná s projevem žlutého ovoce, nádechem lískových oříšků, ušlechtilého dřeva a smetanovým podkresem. V chuti plné a hebké, s krásně krémovou texturou. V závěru s jemným nádechem sušeného ananasu. A abychom nezapomněli, má také zlatou ze Salonu vín 2024 a další tři medaile.
VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH
Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.
Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.
Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.
Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.
Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).
Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.
Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.