Nejlepší vína z německé oblasti Franky
Než vám představíme vína od našeho nového objevu
vinařství Burrlein, pojďme si něco říct o vinařské oblasti Franky (Franken), která má několik specifik v porovnání s ostatními slavnými německými oblastmi.
Zaprvé, leží v srdci pivařského Bavorska (je to jediná vinařská oblast v Bavorsku). Zadruhé, svá vína plní do tradičních lahví speciálního elipsovitého tvaru zvaných "kozí měchy" a zatřetí se zde rodí lepší Sylvány (Silvanery) než Ryzlinky rýnské (Rieslingy). Říká se, že se zde dělají nejlepší Sylvány na světě, právě proto je jednou z nejvíce pěstovaných odrůd.
Sylván je vysazen na 21 % vinic. V tomto ohledu vede
Müller Thurgau s 30 % a
Ryzlink rýnský je vysazen jen na 5 % vinic. Vinice leží na strmých kopcích s lasturovým vápencovým (Muschelkalk) podložím, podobným francouzským oblastem jako je
Chablis a Sancerre.
Název vinice je mnohdy stejně důležitý jako název vinařství, proto se nápis na etiketě může zdát velmi komplikovaný. Nejdříve se píše město původu a pak název vinice - tedy např. Iphöfer (město) Julius-Echter-Berg (vinice). 94 % procent vín je suchých (trocken) nebo polosuchých (halbtrocken). I když podle německých zákonů mohou mít suchá vína až 9 g zbytkového cukru na litr, hodně vinařů ve Frankách používá kategorii "Fränkisch trocken", což je rozmezí do 5 g zbytkového cukru na litr. Francká vína patří mezi nejvhodnější vína k jídlu. Jsou svěží, minerální, harmonická a mají dlouhou dochuť. Přesvědčte se sami!
Silvaner trocken - 1 Liter
Odkaz řady na zakladatele vinařství Fritze, který říkal, že i základní vína musí mít vysokou kvalitu. Je to jeden z nejlepších Sylvánů, jaký jsme kdy pili. Víno je přímočaré, plná ústa chuti (víno má Veroničin tzv. hubba bubba efekt - po polknutí se v ústech rozprskne šťavnatá ovocná chuť). V chuti převládá žlutý meloun a svěží zralé citrusy.
Silvaner trocken - Edition Karl
Kedná se o sušší Sylván vyšší řady Karl, který má méně cukru a více kyselinky. Je to takový minerálnější ryzlinkový styl s tóny jitrocele a hluchavky. A je to skvělé víno k párování s pokrmy.
Sauvignon Blanc trocken - Edition Karl
Toto je hodně zelený Sauvignon, tzn. kopřiva, mladý černorybízový lísteček, rozšlapané berušky a to vše s vůní bílého pepře.
Scheurebe trocken - Edition Karl
Aromatická odrůda Scheurebe vznikla v Německu křížením Rieslingu a je známá především jako odrůda pro dezertní vína. Zde je ale excelentní exemplář v suchém provedení. Ve vůni je šťavnatě ovocná červená broskev, v chuti žlutá chlupatá broskev, lehce nahořklá.
Silvaner Alte Reben - Hofstück - Kabinett trocken
Hofstück je slavná viniční trať v Mainstockheimu s 1000 letou tradicí pěstování révy vinné. Tento Sylván pochází ze 40 letých keřů a je nalahvován do lahví zvaných kozí měchy, které jsou tak typická pro region Franky. Jedná se o hodně suché Sylvánské zelené, které je velmi minerální a ještě hodně mladé. Svůj potenciál ještě rozvine, takže archivujte :-)
Weisser Burgunder - Hofstück - Kabinett trocken
Také z trati Hofstück v tradiční lahvi zvané kozí měch. Má nejnižší kyselinku ze všech vín v Best of, takže v chuti působí sladšeji. Tato bílá Rulanda je krásně harmonická, ale také jí bude slušet zrání.