- -468 Kč
Vína v kolekci
Jak správně pít bublinky?
Spousta lidí ráda pije bublinky, ale ne každý je pije správně. Přečtěte si pár pravidel, se kterými si šumivá vína více vychutnáte.
Jak šumivé víno vychladit?
Toto je naprosto zásadní. Nikdy, opravdu nikdy, nepodávejte bublinky teplé! Lahev by měla být vychlazena mezi 6 a 12 °C. Lehké svěží Prosecco si nejvíce užijete při nižší teplotě, vyzrálé šampaňské naopak oceníte při teplotách vyšších. Přílišné podchlazení totiž jinak skryje mnohé z jejich krásy.
Pokud potřebujete lahev rychle vychladit, určitě ji nedávejte do mrazáku. Připravte si eiskýbl a naplňte ho ledem a studenou vodou. 15 minut by na vychlazení na požadovanou teplotu mělo stačit.
Z čeho bublinky pít?
Pro správné vychutnání šumivého vína je třeba odpovídající sklo. Trendem posledních let jsou trochu objemnější sklenky spíše tulipánového tvaru. Se skleničkami typu flétna si užijete perlení, ale přijdete o vůni.
Pokud máte jenom flétny a chystáte se na skvělé šampaňské či sekt, raději použijte skleničku na Ryzlink - klasickou tulipánovou sklenku na bílé víno. A rozhodně se vyhněte širokým miskám jaké jste viděli ve filmu Velký Gatsby. O vůni přijdete úplně a perlení rychle zmizí.
Jak otevřít lahev?
Zapomeňte na střílení korku nebo tak efektní sabrage (sabráž) a otevřete lahev bezpečně a bez ztráty drahoceného moku. Nejdřív uvolněte agrafu (čepičku na korku), tak aby ji bylo možné přetáhnout přes hrdlo lahve, ale nesundávejte ji. Korek i s agrafou držte pevně v ruce, nakloňte lahev v úhlu nějakých 45˚ a pomalu s ní otáčejte a vytahujte korek.
Jak šumivé víno nalévat?
Není nač čekat. Jakmile je korek venku, začněte nalévat. U šumivého vína se na nic nečeká. Víno nalévejte ideálně do nakloněné sklenky po skle. Tak nejlépe zachováte perlení.
Jak lahev uzavřít?
Pokud nerozlijete celou lahev, je dobré ji uzavřít. Zapomeňte na lžicku v hrdle lahve a kupte si speciální uzávěr na lahve se šumivými víny, který vám rozhodně poskytne lepší službu.
Pokud takový uzávěr nemáte, hrdlo můžete prostě obalit alobalem, poslouží i původní agrafa. Ale co je nejdůležitější – především udržujte lahev celou dobu chladnou, čím teplejší bude, tím rychleji přijde o bublinky.
A protože bublinek není nikdy dost, další kolekce najdete tady →
Produkt obsahuje siřičitany.