- -181 Kč
- Vyprodáno
- VYZYVATEL PRIMITIVA
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Udělejte si italský večer a ochutnejte dvě báječné modré odrůdy - slavné Primitivo a trochu zapomenuté Nero d'Avola. A aby byl italský večer kompletní, nezapomeňte na italská jídla, jejichž tajemství tkví v jednoduchosti a prvotřídních surovinách. A pak nám dejte vědět, kdo u vás doma vyhrál. Primitivo nebo Nero d'Avola? To je oč tu běží :-)
Primitivo patří pro svou krásnou hlubokou barvu, výraznou vůni a koncentrovanou, ovocnou chuť červených bobulí s kořenitými tóny, teplé třísloviny, sladkost na patře a vysoký obsah alkoholu k nejoblíbenějším červeným vínům nejen na českém trhu, ale i ve světě.
Italské Primitivo je příbuzné s hroznem Zinfandel. Fakticky jsou to dvojčata - jedno žije v Evropě a druhé na americkém kontinentu. Očekávejte, že Primitivo bude méně "džemovité" než Zinfandel a bude mít vyšší kyselinku. Primitivo má také více rustikální chuti kouře, černého pepře, tabáku, země a koření. Primitivo sice není džemovité, ale díky výrazné chuti třešní, švestek, rozinek a borůvek je vnímáno jako sladké. Víno je klasifikováno jako suché, a právě díky chuti bobulí se zdá být mírně sladké.
V drtivé většině (97 % celosvětové produkce) se setkáte s lahvemi Primitiva, které se vyrábí v Itálii, nejčasteji v oblasti Apulie. Ale pěstuje se po celém světě včetně Kalifornie, Kanady, Austrálie a Chile.
Primitivo se nejlépe hodí ke grilované zelenině s těstovinami, pizze Rustica, boloňským špagetám, těstovinám Puttanesca, lilku s parmazánem, kuřeti Cacciatore a jehněčímu kari. Nízký obsah tříslovin a střední kyselinka spolu s nenáročnou povahou Primitiva jej předurčují k tomu, aby se hodilo k vydatným a zemitým jídlům, včetně pokrmů na bázi rajčat.
Toto sicilské červené víno je plné a suché a v poslední době zažívá znovuobnovení. V současné době je nejčastěji vysazovanou červenou odrůdou na Sicílii, což ji činí velmi důležitou pro sicilský vinařský průmysl. Víno Nero d'Avola je známé pro svou výraznou chuť černých třešní, ostružin, malin a švestek, má vysoký obsah tříslovin a středně vysokou kyselinku. Název, který v překladu znamená "černý z Avoly", odkazuje na tmavou, téměř černou barvu hroznů a na město Avola na jihovýchodním pobřeží Sicílie. Zatímco v minulosti se Nero d'Avola používalo jako směsný hrozen v jiných červených vínech, od počátku roku 2000 se běžně objevuje jako samostatná odrůdová vína.
I když je Nero d'Avola velké a silné, má zároveň měkké třísloviny, je to červené víno, které se snadno pije samostatně i k jídlu. Styly vína Nero d'Avola se rovněž liší. Jeden výrobce může vytvořit elegantní červené víno s umírněným ovocem, zatímco jiný může vytvořit ovocnou bombu s dlouhým závěrem. Pokud je víno označeno jako DOC, musí obsahovat nejméně 85 % Nero d'Avola, ale mohou se do něj přimíchávat i jiné hrozny, například Frappato, Nerello Mascalese, Syrah, Merlot a Cabernet Sauvignon.
Nero d'Avola je ovocné víno s tóny třešní a švestek, lékořice a tabáku. Díky kombinaci vysoké kyselinky a tříslovin je výjimečné k masitým pokrmům obsahujícím rajčata, jako jsou lasagne, telecí parmazán, boloňské těstoviny, špagety s masovými kuličkami nebo pizza. Silné třísloviny a jasná kyselinka z něj dělají ideální kombinaci pro aromatickou a bohatou krémovou rajčatovou omáčku. Třísloviny vyváží smetanovost omáčky a kyselinka bude odpovídat kyselosti omáčky z rajčat. Díky vysokému obsahu tříslovin se Nero d'Avola hodí také k masitým pokrmům, jako jsou jehněčí kotlety, steaky a dušená zvěřina.
Vedle osvěžujících ovocných chutí se objevují zemité bylinné tóny, ale také tóny moka, koření, máty, lékořice, fialky, vanilkových lusků a espressa. Díky těmto zemitým tónům je Nero d'Avola výjimečné v kombinaci se zemitými hamburgery z černých fazolí, hovězím stroganov, houbovými steaky a středomořskými pokrmy s kapary, olivami a bylinkami.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.